Банско открива за 23-и път Международния джазфест

11.08.2020 09:05 | Видян 1050 пъти

Банско открива за 23-и път Международния джазфест

Довечера на площад „Никола Вапцаров“ в Банско се открива XXIII Международен джаз фестивал.

Той ще продължи до 14 август: "Попаднахме в извънредно трудна ситуация във връзка с продължаващото извънредно положение, но джазът ще прогони и вируса, и злите духове и се надявам да прекараме една чудесна музикална седмица заедно", сподели пред радио Благоевград д-р Емил Илиев, създател и организатор на форума.

И тази година е подготвена интересна и разнообразна програма, с участието на музиканти от България и гости от чужбина. Фестивалът е съкратен с един ден поради недостиг на средства. За първи път в 23-годишната му история входът ще бъде платен.  "Можех да направя фестивала три дни и да се справя отлично с финансирането от общината, което тази година е намалено, и от спонсорите. Но освен че ще се наруши една дългогодишна традиция, загуби щяха да понесат и местните хотели, механи, къщи за гости, които живеят от туризма. Всъщност фестивалът е създаден и за да подпомага издръжката на този бизнес", коментира д-р Илиев.

Пространството за публиката на площад "Никола Вапцаров" събира около 1000 души, но ще бъдат пуснати билети за 400 места, в съответствие със санитарно-хигиенните изисквания по повод пандемията от Covid-19. "Надявам се, че догодина всичко това ще бъде минало, което никога няма да се повтори. Но хората трябва да бъдат дисциплинирани, да се пазят, без да изпадат в паника. Вирусът е сред нас и той ще бъде преживян, както много други. Насаждането на патологичен страх е много вредно, но призоваването за дисциплина е полезно", казва д-р Илиев, който е известен специалист по дерматология и акупунктура.

Акцент в програмата на 23-ия Банско джаз фест е поставен върху българските изпълнители. Все още има въпроси около участието на някои от чуждестранните гости.

Любимите български изпълнители  Хилда Казасян и Христо Йоцов откриват фестивала. А популярната група "Дърти пърчис", която тази година отбeлязва четвърт век, ще вдигне публиката на крака в края на първата вечер.

В следващите концерти ще чуем Петър Салчев и Октет Пловдив, Камелия Тодорова (със Станислав Арабаджиев трио) и Васил Петров (с Ангел Заберски джаз трио), и много други. "Почти като него" е озаглавил проекта си, посветен на 80-годишнината на Адриано Челентано, соченият като най-яркия интерпретатор на италианската звезда - Валентин Асенов. Ще го чуем в Банско заедно с оркестър "Челентанисимо".

Програмата на фестивала, въпреки трудната ситуация с пандемията от Covid-19 е много наситена, можете да се следи на сайта – „ Международен джаз фестивал Банско - 2020“

Съпътстващата програма на фестивала също е много разнообразна и привлекателна за гостите – Културни вечери „Традиции и изкуство”.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Няма коментари към тази новина !