Издателства воюват заради БГ роман

05.08.2020 11:22 | Видян 717 пъти

Издателства воюват заради БГ роман

Неиздаван приживе роман на Яна Язова подпали война за авторски права, като скоро ще бъде заведено и съдебно дело.

„Българска история“ пусна романа „Война“, за който обяви, че е първо пълно издание. Литературният историк Петър Величков веднага контрира, че това издателство няма право да пуска романа, защото не притежава авторските права.

Романът и в момента е наличен в издание от 2003 г. на „Изток-запад“, при това на по-ниска цена. А и новата книга е непълно издание на романа, като са съкратени последните части от него и няма цялата предистория, което води на практика до осакатяване и съавторство на текста.

Солен

Романът е част от диалогията „Соления залив“ , съставена от „Голямо и малко“ и „Война“, които са свързани в едно общо и неделимо цяло, поясни пред „Телеграф“ Петър Величков. Той самият от години е най-ревностният изследовател на творчеството на Яна Язова (чиито истински имена са Люба Ганчева).

Писателката навремето отказва да се влее в редиците на социалистическия реализъм и си навлича много проблеми. Диалогията „Соления залив“ не е издавана приживе. Величков образно се изрази, че година наред си е вадил очите, за да разчете ръкописа буква по буква. Само за преснимането на ръкописа е дал 600 лв.

От издателство „Българска история“ са платили авторски права 1500 лв. на Министерството на културата, което представлява писателката. Това обаче е недостатъчно, защото хората, които са правили разчитането, също държат такива.

А и за сегашния вариант на „Война“ е ползвано непълно разчитане, направено преди години от покойния литературовед Цвета Трифонова. Нейната дъщеря също може да си търси авторските права.

Скандал

Величков от десетилетия е ревностен защитник на творчеството на Яна Язова. Още навремето той се изправя срещу Николай Хайтов, като доказва, че романът „Левски“ е написан от писателката и изплагиатстван от Хайтов. Следва голям скандал. Тодор Живков го вика направо на разпит. Хайтов завежда процес, Величков го печели. След смъртта на писателя синовете на Хайтов завеждат дело, Величков пак печели. Той казва, че и сега ще съди „Българска история“ и смята, че отново ще спечели без проблеми.

Според Величков „Война“ заедно с „Голямо и малко“ е от шедьоврите на нашата литература, разказващ впечатляващо за времената преди и след преврата на 9 септември. Той сравни сегашното издание на текста на Яна Язова с посегателството, което направи издателство „Византия“ в преработения вариант на „Под игото“, за което бе санкционирано с 20 000 лв.

Любопитното е, че Министерството на културата издава документ срещу тези 1500 лв. от издателство „Българска история“, че тяхното издание не нарушава ничии авторски права. Сега „Българска история“ съвсем спокойно могат да съдят министерството за подвеждане.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

От Кен до Барби: Родриго, който стана...

Родриго, сега известна като Джесика Алвес, е претърпяла...

Ето кои грабнаха статуетките на...

За поредна година на Световния ден на театъра – 27 март,...

Няма коментари към тази новина !