Боил Банов: Подпомагаме над 3000 творци с 12 млн. лв

30.07.2020 09:28 | Видян 896 пъти

Боил Банов: Подпомагаме над 3000 творци с 12 млн. лв

Над 3000 творци ще бъдат подпомогнати с близо 12 млн. лв от антикризисния фонд в областта на културата на обща стойност 15 млн. лв. Това обяви на брифинг днес министърът на културата Боил Банов.

„Те ще са за индивидуални проекти за творци на свободна практика. 3 000 човека ще представят своите проекти и ще получат по 4 000 лв. на проект. Това са малки, единични проекти, като те имат основно две ключови функции, извън свободата на мисълта и полета на всеки творец в начина, по който предпочита да се изяви. Първо, да бъдат работени върху българска литература, драматургия, поезия, романи, български произведения на изкуството.

Ако са картини, свързани с България, тоест изцяло в рамките на абсолютната свобода, която имат проектите, това ще бъде единственото изискване – да се работи върху неща, свързани с нашата родина. Второто е, каквото преценят, да бъде представено в онлайн съдържание, за да може да бъде качено в канала на Министерство на културата в YouTube“, обясни той.

Средствата са част от 15-те млн. лв., които вчера бяха одобрени от Министерски съвет като част от новия пакет антикризисни социално-икономически мерки. За подпомагане на частни културни организации в областта на изкуствата ще бъдат отделени допълнителни 1,5 млн. лв. от антикризисините средства, досега по тази програма са били предвидени 1,5 млн. лв., което прави общата й стойност 3 млн. лв. Боил Банов посочи, че Програма „Социално ангажирани изкуства" до момента е била захранена с 250 000 лв., а сега се добавят още 500 000, и тя става 750 000 лв.

За подкрепа от държавата през Фонд „Култура“ за съфинансиране на проекти по „Творческа Европа“ се добавят още 300 000 лв. През Фонд „Култура“ 700 000 лв. ще отидат и за цирково и вариететно изкуство. "Програмата ще бъде обявена в понеделник", поясни министърът и допълни, че проектите ще бъдат оценявани през септември и ще бъдат финансирани в края на септември, началото на октомври месец.


"Подкрепата на държавата за културния сектор е много голяма. Държавата е застанала зад всички културни институти, читалища: заплати, осигуровки, пари за поддръжка, независимо че някъде дейността е 0 или на 10%", добави Боил Банов.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !