Що е Сахер?

21.07.2020 14:55 | Видян 2480 пъти

Що е Сахер?

Тортата Сахер се превърна в символ на бг участието на Европейския съвет в лицето на Бойко Борисов. А що е Сахер? Ето нейната история, която доказва, че няма нищо случайно на света, както ми я разказаха в днешния прочут хотел Сахер в сърцето на Виена, точно зад Щатсопер и в началото на главната Кертнерщрасе, по която мина голям български протест в неделя по цялото й протежение чак до катедралата Св. Стефан.

 Преди важна вечеря в дома на великия канцлер на още по-великия австрийски император Франц Йосиф, принц метерних бил шокиран. Оказало се, че се е разболял неговият любим сладкар. А нямало как на гостите да не си поднесе знаменит десерт. Главният готвач препоръчал отговорната мисия да бъде възложена на младеж на име Франц Сахер, който бил асистент на маестрото на тортите. Усетил, че това е шансът на живота му, чиракът с талант заложил на изненада - изпълнил собствената си рецепта за прост шоколадов десерт с кайсиево сладко. Успехът на случайния сладкиш сред гостите на легендарния Метерних бил толкова голям, че за една нощ го прочул в цяла Виена. И започнали да валят поръчки за новия модел торта. Постепенно младежът събрал пари да открие сладкарничка - магазинче на кьоше, тогава на две крачки от двореца Хофбург. Било лето 1832-ро. Той нямало как да знае, че поколения наред гарантира богатството на рода си, а кюшето му ще се окаже най-възловото място въ Виена на 20-и и 21-и век и нейното основно стъргало.

Днес годишно се продават 400 000 цели торти Сахер, нищо че никак не са евтини. Сахер е и най-известният австрийски бранд в света, като бие Ред Бул и бонбонките Моцарт. По тази причина и австрийският канцлер черпи гостите си в Брюксел по време на Евросъвета, сред тях и Борисов, точно с него.

Природата обаче не си почивала при наследника на простия сладкар Франц. Синът му решил, че при такъв успех на сладкарницата, нищо чудно да потръгне и ресторант със
същото име, а после и хотел. През 1876 г., когато ни е вдигаме Априлското въстание против османското иго, Едуард открива хотел Сахер, който от първия ден става институция на лукса, а днес е член на веригата Водещи хотели на света. Ресторантът му Анна Сахер е първото място във Виена, където светва електрическа крушка. Полилеите са същите близо век и половина по-късно, лъснати до блясък и великолепни.

В началото на 21-ви век той беше основно ремонтиран, като се запази старият чар - червения салон на старата сладкарница, но и отвори по-модерен нов срещу вражеския Старбъкс на другия ъгъл. Има 2 чисто нови етажа на хотела с уникални гледки към покривите и парка на Хофбург и към Албертина с 43 стаи, което прави общия брой 152. Специалитет на хотела са мраморните бани с отделни мивки за двама, истинските картини - не продавани в ИКЕА или друг такъв магазин репродукции, автентичните мебели, като много помещения са с индивидуален дизайн - не повтарят други. Автор на интериора е световноизвестният експерт Пиер Ив Рошон. Спацентърът от 300 кв.м естествено е с акцент върху шоколадовата терапия.

Нашето любимо място и кътът на славата, където са запазени снимките на великите личности, отсядали в хотела и хапвали от тортата, която Борисов прочу и у нас сред онези, които не са ходили поне веднъж във Виена. Фотосите на отсядалите на това място президент Кенеди с Джаки, на английската кралица, на принцесата на Монако и холивудска дива Грейс Кели с княз Рение,на кинолегендата Лиз Тейлър и обвинения в преследване на дами оперен гений Пласидо Доминго са малка част от уникатите в колекцията.

Също като тях, съвременният бомонд пие по чаша шампанско преди да отиде на опера в съседство в червения бар или вечеря тук след представленията. Популярна е и зимната градина. Синият бар на хотела също е хит, както и тапаса Сахер Ек.

Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !