Арх. Пламен Мирянов сътвори празник на българския дух за 170-годишнината от рождението на Вазов

14.07.2020 11:05 | Видян 1560 пъти

Арх. Пламен Мирянов сътвори празник на българския дух за 170-годишнината от рождението на Вазов

Уникален концерт-спектакъл по случай 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов се състоя на 9 юли 2020 в София. Събитието бе организирано и режисирано от арх. Пламен Пламенов Мирянов, който сътвори изключително впечатляващ и невиждан до момента спектакъл в едно от любимите места на поета – Борисовата градина.

„За мен словата на Вазов са национално богатство. Одите, които той ни завеща, са велики стихове, които ще останат в нас завинаги, за да приповдигат сърцата и душите ни, за да ни напомнят защо трябва да сме горди, че сме българи“ – каза арх. Мирянов по време на пламенното си слово за Вазов. И допълни: „Всички ние, заедно с таланта на прекрасните артисти, с подкрепата на Министерство на отбраната и Столична община, и искрената ваша обич към словото, непреходното и духа, празнуваме рождения ден на Иван Вазов и красотата на съвременната българска словесност, достолепието на свещения ни език“.
Грандиозният спектакъл бе под надслов „Българийо, аз тебе всичко дадох“ и представляваше вълнуваща феерия от слово, музика и художествени кадри, вплетени в унисон от умелата режисура на талантливия арх. Мирянов.

Той пренесе присъстващите в света на Вазов, въздействайки на всичките им сетива едновременно с майсторски рецитали на художествена реч, вълнуващ сърцата музикален акомпанимент и кинематография – празник, достоен за 170-годишнината на Патриарха на българската литература. Нито един от присъстващите не остана равнодушен при изпълненията на „Молитва в планината“, „При Рилския манастир“, „Отечество любезно“, „Паисий“ и останалите произведения в програмата.

Освен автор и режисьор на впечатляващия спектакъл, арх. Мирянов е и създател на видео импресиите, които бяха излъчени по време на събитието. Той е заснел лично голяма част от спиращите дъха кадри и е прекарал месеци в търсене на най-подходящите природни картини от Рила, Балкана, Сопот, както и от къщата на Вазов, чрез които да илюстрира с автентичност всяка дума от божествения спектакъл, всеки текст от словото на Вазов. В  художественото оформление на сцената почетно място заемаше и един от най-красивите портрети на Иван Вазов, който би могъл да бъде видян само в неговата къща и на спектакъла на арх. Мирянов.

Към съвършената симфония от изразни средства се включиха и малкият Александър Иванов с трогателно изпълнение на „Аз съм българче“, рецитаторът на Гвардията – Янко Лозанов, Галя Димитрова, Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев, които изпълниха „Де е България“, „Марш на София“, „Марш на Шипка“, „Тих бял Дунав“; Живко Василев с кавал и Деница Димитрова с изпълнение на арфа. А хорова капела с диригент Нели Трошева и бас баритонът Пламен Бейков допълниха празника с красотата на православните песнопения.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !