Кончита Вурст се завръща на Евровизия

03.07.2020 12:51 | Видян 1278 пъти

Кончита Вурст се завръща на Евровизия

Да даде тон за песен на Евровизията – с това се зае Томас Нойвирт, по-известен на феновете на конкурса по света като Кончита Вурст. Шест години, след като завзе сърцата на меломаните с участието си в песенната надпревара, изпълнителят отново се завръща в света на най-голямото музикално събитие на Стария континент.

Вурст не влиза обаче в надпреварата за представител на Австрия за Евровизия 2021. Вместо това той застана пред камерата на режисьора Дейвид Добкин за премиерното заглавие в каталога на Netflix – „Евровизия: Историята на Fire Saga“.

Комикът Уил Фарел, който изпълнява главната роля и е съавтор на сценария, работи в продължение на години по филма, който днес заема почетното първо място по гледаемост в стрийминг платформата. Актьорът успява да спечели одобрението и съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия, който ежегодно организира конкурса.

А по ирония на съдбата в годината, в която COVID-19 отмени финалите на Евровизия, заглавието на Фарел емоционално се приближава в пъти повече до събитието, отколкото специалното шоу Europe Shine A Light, което замести конкурса през май.

Вурст всъщност не е единствената изненада за заклетите фенове на надпреварата. С песен на уста се включват още Лорийн, Нета, Александър Рибак, Джамала и др. Специално участие има и португалецът Салвадор Собрал – единственият, който надмина Кристиан Костов на Евровизия през 2017 г. Изпълнителят на една от най-нежните балади, изпълнявани на сцената на конкурса, се подвизава като уличен артист в творбата на Фарел.

Фактологията на комика, за разлика от настроението за конкурса, не е особено вярна. Така, според сценария му, неговият герой се влюбва в Евровизия през 1974 г., когато гледа как ABBA покоряват класацията. Предвид, че персонажът му – Ларс Ериксон е родом от Исландия, това няма как да се е случило в действителност, предвид че конкурсът започва да се излъчва в страната близо десетилетие по-късно. По различен начин е представен и начинът на гласуване и избиране на изпълнителите от полуфиналите. Тази грешка обаче се дължи повече на търсенето на съспенс, а резултатът определено е положителен.

По дефиниция „Евровизия: Историята на Fire Saga“ е пародия на конкурса.

Всъщност обаче Фарел го превръща в любовно писмо към събитието. С типичния си хумор, граничещ понякога с абсурдността (в момент на ярост Ларс събаря обществена тоалетна, докато вътре има човек – б.а.), той успява да ни убеди в магията на това огромно семейство, наречено Евровизия. Не търси категоричен победител сред държавите, които участват във филмовия му музикален конкурс. Вместо това набляга върху идеята, че мечтите са постижими, когато ги следваш със сърцето си.

А за факта, че Фарел познава изпълненията от конкурса като собствена длан, говорят и множеството препратки, които могат да бъдат разпознати на екрана. Така например спряганият за победител руснак Александър Лемтов всъщност е инспириран от Филип Киркоров и неговата поява на Евровизия през 1995 г.

Колелото, наподобяващо такова за хамстер, в което Ларс дебютира на полуфиналите пък е взаимствано от представянето на Украйна през 2014 г. Намигвания има още към победителите от 2006 г. Lordi, коментаторът на събитието от британска страна Греъм Нортън и др.

Самият сюжет пък ни запознава с Ларс и неговата дуетна половинка Сигрит, чиято цел е именно да спечелят Евровизия. Попадат в националния си конкурс на шега (или с помощта на елфите, както твърди героинята на Рейчъл Макадамс), докато цялата им родна Исландия не само не ги подкрепя, но и публично се отрича от групата им – Fire Saga.

Инцидент на лодка не оставя друг избор на местната обществена телевизия освен да изпрати двамата особняци на финалите в Шотландия. А как и защо малките магични същества и обърканият дух на американската поп звезда Деми Ловато им сътрудничат по пътя, ще разберете сами, когато се потопите в „Евровизия: Историята на Fire Saga“.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Няма коментари към тази новина !