Бойко Кръстанов, Владо Пенев и обратната страна на болката

02.07.2020 16:27 | Видян 1386 пъти

Бойко Кръстанов, Владо Пенев и обратната страна на болката

На 3 и 4 юли на сцена „Зад театъра“ в двора на Народния е премиерата на моноспектакъла „Всички страхотни неща“

С втора лятна премиера след принудителната пауза ще зарадва зрителите Народният театър „Иван Вазов“. Събитието на 3 и 4 юли от 21.30 ч. на сцена „Зад театъра“ е моноспектакълът на Бойко Кръстанов, режисиран от Владимир Пенев - "Всички страхотни неща" по изключителния текст на британския драматург Дънкан Макмилан.

Освен на 3 и 4 юли, моноспектакълът ще се играе и на 5, 28 и 29 юли, както и на 29 и 30 август, отново на откритата сцена в двора на театъра.

Дънкан Макмилан умее да „наднича“ надълбоко в болката, за да й се противопостави, и монодрамата „Всички страхотни неща“, вече много популярна на световните сцени и в телевизионната си адаптация по HBO през 2016 г., свидетелства за това.

Главният герой, Разказвачът, в когото на сцената на Народния театър се превъплъщава прекрасният, популярен и обичан Бойко Кръстанов, търси себе си през различни опорни точки – скъпите си същества и подкрепящите хора, травматичните преживявания от детството и младостта и конкретните или ритуални знаци, места и събития от протяжността на всекидневния живот.

Още на шестгодишна възраст, с невинността на детската си същност, Разказвачът започва да записва „всички страхотни неща“, които създават простичкия и красив, чист и наивен, опредметен или одухотворен смисъл. С други думи, води дневник на смисъла, за да спаси от депресията и себе си, и най-обичаните си близки, за да подготви и собствената си душа за житейските изпитания.

В съставянето на списъка е въвлечено и вградено цялото възможно разнообразие на съществуването, той е превърнат в броилка на спасението и в изреждането й деликатно, но категорично са въвлечени и зрителите, отредени са им роли, даден им е шанс за импровизации. Естествено като във всяка добра драматургия, появата на любовта ще озари и продължи списъка на „страхотните неща“, които ни държат изправени, очертават пътя ни с кривулиците и отклоненията, с провалите и победите. Специално участие в драматургичния текст е отредено на музиката, на песните като феномен, който вълнуващо събира хората, носи им утеха и лекува болката им.

Източник: monitor

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Няма коментари към тази новина !