Нашенки стават сурогатни майки срещу €40 000

26.06.2020 14:24 | Видян 2882 пъти | Гласували 1

Нашенки стават сурогатни майки срещу €40 000

Българки отдават утробите си под наем на семейства в чужбина. За да износят дете, те най-често получават между 30 и 40 хиляди евро. В международните сайтове за сурогатно майчинство има десетки обяви от нашенки, установи проверка на „Телеграф“.

България обаче присъства и като държава, от която често има интерес отстрана на семейства, търсещи жена, която да роди бебето им. Според родното законодателство т.нар. заместващо майчинство не е позволено у нас.

Оказва се обаче, че дори и да отдават утробата си под наем в държава, в която това е регламентирано, българските гражданки подлежи на наказание. Това обяснява специалистът по медицинско право адвокат д-р Мария Петрова.

„В България е забранено да бъдеш сурогатна майка. По силата на Наказателния кодекс това е престъпление. Член 182 б. казва, че лице от женски пол, което даде съгласие за продажбата на детето си у нас или в чужбина, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева.

Там е посочено още, че наказанието се налага и на бременна жена, която дава съгласие за продажбата на детето си преди раждането му“, обясни пред „Телеграф“ адвокат Петрова.

Платформа

В една от международните платформи за сурогатно майчинство има 18 обяви, публикувани от българки. Първата е още от 2014 г., а последната е обновена преди дни – на 14 юни. Неин автор е жена, която се представя като Рина и посочва, че е от Пловдив. Друга нашенка, регистрирана под името Ана пише в профила си, че е родила собствено дете преди 3 г., няма здравословни проблеми и иска да бъде сурогатна майка.

Само в този сайт от началото на годината са публикувани шест обяви от българки, които предлагат утроба под наем. Адвокат Петрова обяснява, че много от тези жени, не са запознати със законите у нас. Те не знаят, че могат да бъдат съдени за престъпление, макар то да е извършено в страна, в която заместващото майчинство е легално.

Хотел

Оказва се обаче, че семействата, които си „взимат“ бебе от чужбина също могат да попаднат под ударите на закона. Една от причините е, че те са принудени да въртят измами с документи. Най-често българката вписва себе си като биологична майка на детето, каквато всъщност не е и в документите се посочва, че е родила в чужбина.

Това обаче е престъпление, категорична е адвокат д-р Мария Петрова. Повечето българи търсят сурогатни майки в Украйна, Грузия и Северен Кипър. В средата на този месец стана ясно, че наши семейства месеци наред са очаквали да вземат бебетата си от Киев, където те били блокирани в хотел след раждането им от сурогатни майки. Причината за това е кризата с коронавируса и затворените граници.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Белослава открива A to JazZ Concerts

И през този юли столицата ще посрещне серия от качествени...

$19 млн за жертвите на Уайнстийн

Жертвите на Харви Уайнстийн ще получат парично...

Няма коментари към тази новина !

*}