Алиса Хайне - първата американска принцеса на Монако

15.06.2020 12:43 | Видян 1009 пъти

 Алиса Хайне - първата американска принцеса на Монако

Ако мислите, че Грейс Кели е първата жена от Америка, която се омъжва за монегаски принц, то вероятно не сте чули историята за принцеса Алиса. Преди да се омъжи за принц Албер I и да получи титлата си, Алиса вече е известна в кралските дворове на Франция и Англия.

Алис Хайне е родена в Луизиана в семейството на парижкия банкер Мишел Хайне и Амели Милтенбергер, член на богатото американско семейство от елзаски произход. Алиса е родена във френския квартал на Ню Орлиънс, но прекара там само няколко години.

Гражданската война в САЩ принуждава семейството да се премести във Франция, където през 1875 г. 17-годишната Алис се омъжва за маркиза от Джумилхак, бъдещия 7-ми херцог на Ришельо. От този брак тя има две деца. Херцогът умира пет години по-късно, през 1880 г., оставяйки на Алиса богатството и имуществото си. През същата година бракът на принц Албер с Мария Виктория Хамилтън, шотландска аристократка, е анулиран. Тогава започва любовната история на Алис и Алберт.

Принц Албърт среща втората си жена на остров Мадейра, който по това време е място за срещи на короновани глави. Бъдещият принц на Монако остава там няколко дни по време на пътуване със своята яхта. Алис и нейните деца прекарат много време там, за да подобрят здравето си. Според съвременниците си тя наследила красотата и безкрайния си чар от своите американски предци. Бъдещата принцеса на Монако е образована жена и обича да се обгражда с представители на художествени, финансови и политически кръгове. В Париж Алис организира салон, в който кани видни фигури от онова време. Например сред нейните гости е и ирландският писател Оскар Уайлд.

Архивите на Монако съхраняват кореспонденцията на съпрузите, показвайки, че любовта им е била, ако не и вечна, то определено истинска. Интересното е, че княжеската сватба се състои няколко години, след като връзката им започва през 1881 година.

Според историците причината се крие в нежеланието на Чарлз III, бащата на Алберт, да даде разрешението си. Настойчивостта на влюбените обаче дава плод и след осем години връзка те се женят. В самия край на живота си принц Чарлз III окончателно се съгласява да благослови този брак. Така церемонията най-накрая се провежда през 1889г.

Въпреки факта, че двойката се разделя през 1902 г., те остават женени до самия край. След раздялата принцесата се завръща в Париж, където умира през 1925 г., три години след смъртта на съпруга си.

По време на връзката си с принцеса Алис, Алберт I, морски любовник и учен, нарича две от яхтите си на съпругата си.


Източник: hellomonaco.com

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !