Предлагат Квадрат 500 да носи името на Кристо

05.06.2020 14:33 | Видян 1345 пъти

Предлагат Квадрат 500 да носи името на Кристо

"Уважаеми съграждани и родолюбци,

БЗНС се обръща към вас с призив да подкрепим предложението най-голямата сграда на Националната галерия, известна (или по-скоро неизвестна) като „Квадрат 500“, да носи името на един от най-ярките представители на съвременното художествено изкуство Христо Явашев – Кристо (Christo Vladimirov Javacheff – Christo).
Галерията е разположена в близост до Националната художествена академия, в която Кристо е бил студент. Той търси спасение от тоталитарния режим в Западна Европа и намери реализация в Америка. Със своите авангардни и нестандарти инсталации спечели почитатели по целия свят. Неговото изкуство накара човечеството да се замисли за преходността на човешките творения. Макар и самоопределящ се като гражданин на света и непарадиращ със своя произход, Кристо никога не се отрече нито от родината, нито от близките си в България. Независимо че избягваше да говори на български – не от срам, а от притеснение, че не владее съвременния език, чрез изкуството си той намери начин да комуникира визуално с всички народи.

Ето защо ние от БЗНС смятаме, че сме длъжни да отдадем своята почит към големия творец, който се роди и отрасна в България, без излишна показност, но и без да крием гордостта си от него. Затова сме убедени, че обектът, който ще носи неговото име, трябва да е свързан с артистичния свят. Според нас именно кръщавайки на Кристо галерия, ще придадем на столицата ни аурата на културна значимост.

Колкото до предложението за намиране на подходящо име за Летище София, продължаваме да настояваме, че ще е най-добре то да бъде кръстено на големия български изобретател, инженер и летец Асен Йорданов, който през лятото на 1915 г. конструира първия български самолет. След Първата световна война той заминава за САЩ, където участва в много авиационни разработки. Показателно за значимостта на делото на Йорданов е признанието на Нийл Армстронг – първият човек, стъпил на Луната, че неговото поколение летци са се учели от известния български авиатор.
Нека вложим цялата си енергия в това благородно дело, защото Кристо и България го заслужават!", съобщава от ПП на БЗНС.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !