Протест: Лизо, Джейн Фонда и още звезди искат намаляване на бюджета на полицията

04.06.2020 15:10 | Видян 1336 пъти

Протест: Лизо, Джейн Фонда и още звезди искат намаляване на бюджета на полицията

Вече няколко дни в САЩ се организират протести, породени от убийството на афроамериканец. Джордж Флойд е бил арестуван на улицата от четирима полицаи, след което един от тях притиска главата му с коляно към земята. В тази поза мъжът прекарва цели 8 минути, в които моли за помощ и казва, че не може да диша. В последствие умира, а полицаят е обвинен в предумишлено убийство и убийство по особено жесток начин.

Веднага след появата на клип, в който се показва сцената, движенията за права на афроамериканците в страната организираха протести, които вече достигнаха всички щати. Една от организациите, „Movement 4 Blak Lives“ пусна отворено писмо в интернет с иск да се намалят средствата, отделяни за полицията и да се увеличат бюджетите на здравеопазването, образованието и програми, свързани с афроамериканската общност.

Писмото е подписано от звезди като Лизо, Джейн Фонда и Яра Шахиди, както и от хиляди обикновени граждани. От организацията „Movement 4 Black Lives“ пишат, че искат да почетат паметта на всички загинали от полицейско насилие в САЩ и да видят промени в закона. Според „Hollywood Reporter“, в искането се включват и Джон Леджънд, Таражи П. Хенсън и Натали Портман.

Организация в Минеаполис, където се случва убийството на Джордж Флойд, вече е започнала петиция, в която иска градския съвет да намали бюджета на полицията и да подпомогне инициативи, които ще защитят обществеността. „Афроамериканците живеят в постоянен страх, че могат да бъдат убити от служители на страната – полицаи, имиграционни агенти или дори бели насилници“, се казва в петицията.

Ню Йорк, Филаделфия и Лос Анджелис вече са започнали инициативи, с които да прехвърлят част от финансирането на полицията към различни организации.

Източник: tialoto
Снимка: БГНЕС

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !