Отиде си Кристо

01.06.2020 10:39 | Видян 1021 пъти

Отиде си Кристо

Дни преди да навърши 85 години почина единственият световен художник, роден в България Кристо. Христо Явашев се появява на този свят на 13 юни 1935 г. в Габрово в стар и знатен род. Следва в софийската художествена академия. През 1957 г., след като посещава разрешената по онова време Прага, тайно пресича границата с Австрия и Желязната завеса, през Швейцария отива през 1958 г. във Франция, където среща жена си Жан Клод.

Става артлегенда в американския си период, който започва преди 56 години. Прави някои от най-мащабните артинсталации, като е прочут с "обличането" на знакови архитектурни паметници, но и с преобразяването на природни феномени. Сред най-известните му творби са опаковането на Райхстага в Берлин, Портите в Сентрал Парк в Ню Йорк, а последните са плаващите кейове в италианското езеро Изео и композицията Мастаба в Лондон, където той издъхна. Не му стигна време, за да остави своя отпечатък като облече Триумфалната арка в Париж. На 1 юли в центъра Помпиду трябва да бъде открита експозиция в чест на Кристо и жена му Жан Клод.

Негови творби, но от времето като студент, могат да бъдат видени в Квадрат 500 в София. Кристо таеше обида към България, а никоя от многото сменили се власти в страната не пожела да помири най-прочутия ни творец с родината. Немалък дял имаше и член на сегашното и предишните правителства на Борисов, който изпусна шанса, а можеше да бъде на висота.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Радина стана Блондина

Актрисата Радина Кърджилова реши да скъса с предишния си...

Орлин Павлов с удар по Веселин Плачков

Орлин Павлов влезе в „Пътят на честта“ 2....

Няма коментари към тази новина !

*}