Властта ще казва кои новини може, кои - не, ще спира сайтове и ще вкарва в затвора за писане

11.05.2020 10:53 | Видян 2174 пъти

Властта ще казва кои новини може, кои - не, ще спира сайтове и ще вкарва в затвора за писане

Управляващото мнозинство не се е отказало от идеята да създаде орган на истината, които да казва коя новина е фалшива и коя - не. Това ще стане чрез промени в Закона за радиото и телевизията, които вече са написани, но още не са представени официално, предаде Сега. "Новият закон е готов и е в комисията по културата и медиите. С този закон ще търсим пътища как лъжливите новини да са изолирани. Чакаме малко да ни отпуснат да влезнем да заседаваме. Мисля, че след седмица ще почнем", съобщи шефът на комисията Вежди Рашидов по БНТ. Той допълни, че след рестартът на парламентарните заседания "ще направим бързо едно обществено обсъждане, защото промените касаят добруването на медиите".

През август м.г. Рашидов и правосъдният министър Данаил Кирилов вече веднъж разпространиха съобщение, че са се срещнали да обсъдят как да унищожат фалшивите новини у нас и в Европа. Въпреки че ЕС никога не е давал определение що е fake news и въпреки че в Европа се внимава с изказванията в тази посока, двамата оповестиха, че е необходимо изграждането на единен европейски стандарт за борба с явлението, който да намери отражение и в националното законодателство. Докато Кирилов все пак призна, че дефиницията на явлението е проблем и за европейските политици, Рашидов набързо обобщи, че фалшивата новина е „непроверената новина, която няма нищо общо с истината“. Днес той не даде повече информация кой и по какви критерии ще решава коя новина има нещо общо с истината и коя - не.    

Веднага след въвеждането на извънредното положение законопроект срещу фалшивите новини внесе и ВМРО. От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов поискаха СЕМ да бъде задължен да контролира онлайн пространството и да спира достъпа до сайтове, ако те разпространявали фалшиви новини. Информацията няма да е задължително да е свързана с короновируса, а може да е от всякакъв характер, поясниха вносителите. Вместо формулировка на понятието "фалшиви новини" ВМРО се спряха на конструкцията "дезинформация в интернет среда".

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Няма коментари към тази новина !