Фантастичен козунак като кръст: Colomba от Orsetti

10.04.2020 17:07 | Видян 1105 пъти

Фантастичен козунак като кръст: Colomba от Orsetti

Най-добрата сладкарница в София Orsetti тези дни осигурява за вкъщи своите фантастични и определено най-впечатляващи в София козунаци с форма на кръст, които прави всяка година. Единствено и само за Великден и за Коледа. Така е в италианската традиция - Colomba - Гълъбица в превод, за Възкресение и Panettone за Рождество.

Всеки обреден хляб за празника се прави с италианско брашно, което е причината козунакът да става пушист, да бъде лек и въздушен, когато се яде и като последващ ефект в стомаха, а не тежък като българските. Има два вида - със стафиди или с шоколад. Всеки се прави пред очите ви зад шоукукинг витрината на заведението, където майсторите месят и пекат своите шедьоври от тесто. Няма живеещи в София италианци, които да не си вземат Colomba от Orsetti, защото тя е точно такава, каквато я правеше смятаният за създател на рецептата легендарен милански сладкар и пекар Анджело - в превод Ангел - Мотта. С което искаме да кажем, че явно нищо не е случайно.

Един Ангел пръв е омесил козунак с форма на кръст на Възкресението Христово, и има къде да се опита в София точно какъв е той на вкус. Много е важно да се каже, че за разлика от нашите пекарни, където вадят козунака и го хвърлят на тезгяха, една Colomba от Orsetti узрява и диша 2-3 дни, повисява наобратно 12 часа, преди да бъде поставена в елегантна опаковка - удобна за носене и приятна на цвят кутия или сатенена торбичка, и да бъде връчена на почитателите на кулинарното изкуство.

Веднъж отворена, Гълъбицата трябва да се изяде за 2-3 дни, за да е с върховия си вкус и пухкавост. Знаейки всичко това, феновете пристъпват като пред храм на бул. Дондуков 19, където се правят и се продават за вкъщи произведенията от тесто, посипано не с евтина захар, както се прави в 99% от пекарните ни, а с глазура от бадемово брашно - стрити наситно късчета ядки, захарни или шоколадови пръчици.

Снимка: уебкафе

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Няма коментари към тази новина !