Мария Габриел обеща 5 милиона евро за киносалоните

10.04.2020 15:51 | Видян 843 пъти

Мария Габриел обеща 5 милиона евро за киносалоните

Санулирани събития и театри, на които е наредено да затворят като част от мерките за противодействие на пандемията от коронавирус в Европа, артистичното съсловие е сред най-потърпевшите от сегашната санитарна криза. Ето защо министрите на културата от страните членки на ЕС са мобилизирани да помогнат на сектора в оценяването и покриването на финансовите загуби, свързани с COVID-19.

Около това мнение се обединиха шефовете на европейските културни ведомства по време на конферентна видеосреща, проведена в сряда до 22 часа, на която бяха обсъдени мерките, които ще предприемат за подкрепа на културата и творчеството в тази сложна ситуация. В нея се включиха 27 културни министри и 3-ма еврокомисари, заедно с българския еврокомисар Мария Габриел. В комюнике след срещата, излъчвано на сайта на Европейската комисия, Габриел обеща, че ЕС ще предостави 37 милиарда евро за структурни фондове, подпомагащи различни сектори, сред които и културния, в страните членки, както и близо 100 милиарда евро за нови инструменти за временна помощ, чрез които хората могат да запазят заетостта си в продължение на няколко месеца. Тази мярка отново важи не само, но и за артистите. За подкрепа в областта на киното например ще бъдат отделени 5 милиона евро. Комисар Габриел предложи и обща онлайн платформа между страните за споделяне на добри практики за преодоляване на кризата, както и такава, чрез която самите творци да предлагат своите решения за справяне с нея.

„Всички ние и Комисията трябва да вземем сериозни и спешни мерки за спасяването на нашите творци и хилядолетната културата на Европа, да работим заедно и да обличаме обещанията в реалности, за да дадем на целия сектор усещане, че мислим и работим за тях“, каза министър Банов. Той благодари на Хърватското председателство на Съвета н ЕС за организацията на срещата и пожела бързо възстановяване на страната след земетресението преди дни, в което пострадаха и много обекти на културното наследство.

„Всички се информирахме взаимно помежду си какво извършваме на национално ниво, а Европейската комисия, в лицето на комисар Габриел, ни информира какво се върши на ниво ЕК, така че да имаме пълна информираност помежду си за да можем, в крайна сметка, да извършим еднакви и най-важното – еднопосочни действия“, обяви по-късно министър Банов пред БНР.

Непосредствено преди срещата на министрите бе проведен друг видеоконферентен разговор – с представители на независимия арт сектор, на който двете страни се споразумяха хората на свободна практика с доходи под 1000 лв. месечно да бъдат подпомогнати с 3 минимални заплати: 2 за месеците на извънредното положение и още 1 за месеца на съвземане на културния живот след него. Също в сряда Министерският съвет отпусна с постановление допълнителна субсидия, за да могат артистите в държавните тиатри да получават заплатите си от март до месеца, в който всеки държавен културен институт достигне нивото на приходи за същия период на 2019 г. (но не за повече от 6 месеца, т.е. до 13 септември).

След срещата на европейските министри Банов сподели още, че средствата за мерките за подпомагане на културата би трябвало да са много близки в отделните държави.

„Ако сега медиците са на преден план, след това в много голяма степен нашият сектор ще бъде на преден план, защото тогава ще говорим за повдигане на духа за създаване на позитивни емоции и нагласи“, каза Боил Банов.

Според него след отпадането на мерките някои институти ще заработят на пълни обороти и там отново ще могат да работят по методиката, по която са реализирали доходи досега: „Гъвкаво ще бъде според всеки институт. Където има нужда от помощ, ще се помага дългосрочно, спокойно, за да се подготвят нещата до връщането на максималния брой зрители и публика в салоните“. Извънредното положение няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за догодина, подчерта министърът. И допълни, че се прави всичко възможно за привличането на пари във фонд "Култура" както от националния бюджет, така и от европейски средства. „На този етап европейски пари няма. Помощта към съответните държави е под формата на неизразходваните пари от програмите. Има, разбира се, много добри действия по отношение на програма "Творческа Европа" - даване възможност за увеличаване на сроковете, обмисля се пренасочване на определени програми в рамките на тази логика... Надявам се, че след 2 седмици ще направим нова среща, за да можем да бъдем много по-конкретни“, заключи той.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !