Тео Ушев скочи срещу онлайн фестивалите

06.04.2020 10:30 | Видян 1490 пъти

Тео Ушев скочи срещу онлайн фестивалите

Аниматорът Теодор Ушев, който през 2017 г. ни накара да се гордеем с номинацията му за „Оскар“, се обяви против тенденцията фестивалите да изместват програмите си изцяло онлайн. Филмовите събития все по-често се ориентират към публиката в интернет, след като пандемията стопира плановете за реалното им провеждане с аудитория на живо.

Редица форуми вече направиха трансфера, а сред тях са SXSW и феста в Ан Арбър. Това се оказва сериозен проблем, особено за екосистемата на разпространение на късометражните филми, категорична е аниматорката Каролайн Атиа. По думите й, представянето на дадено заглавие онлайн може да доведе до сериозни предизвикателства както и до това тя да стане нежелана от други форуми и дори от дистрибутори.

Зад тезата, че предварително подписани договори за разпространение пречат на режисьорите да покажат творбите си, дори и да са селектирани за конкретен фестивал, застава и самият Ушев. Българинът, чиято постоянна адресна регистрация е в Канада, се опасява, че по този начин филмите могат да загубят огромна част от целевата си публика. „Това, най-общо казано, убива филма ми. И съвсем не съм щастлив от този факт. Разбирам опитите на фестивалите да продължат и да спасят финансирането си. Но какво става с режисьорите? Ние сме в ситуация на „Параграф 22“.

Селектирани сме за фестивали, но не можем да покажем филмите си“, категоричен е Ушев пред специализираното издание Cartoon Brew. Според него проблемът не е само логистичен, но и чисто философски. „Цялата тази идея поставя под въпрос концепцията на филмовите фестивали - да бъдат места, на които да се срещнеш с колеги режисьори, с публиката и други професионалисти“, добавя режисьорът на „Сляпата Вайша“.

Въпреки това дори и той се приспособява към създадената ситуация. Последният му филм „Физика на тъгата“, който отново е вдъхновен от творба на Георги Господинов и който отново влезе в краткия списък с номинации за „Оскар“, участва в един от най-престижните форуми за късо кино - този в Аспен. Събитието се проведе онлайн между 2 и 5 април, като анимацията можеше да бъде гледана срещу заплащане само на територията на САЩ.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !