"И преди сме се сблъсквали с предизвикателства, но това е различно", каза Елизабет II-ра в обръщението си. И допълни: "Този път се присъединяваме към всички нации по целия свят в общо начинание, използвайки големия напредък на науката и нашето инстинктивно състрадание, за да се излекуваме. Ще успеем - и този успех ще принадлежи на всеки един от нас”.

"Трябва да се успокоим, че макар да трябва още да издържим, ще дойдат отново по-добри дни: отново ще бъдем с приятелите си; отново ще бъдем със семействата си; ще се срещнем отново", заяви 93-годишната кралица.

Тя посочи, че "болезненото чувство за раздяла с близките", което социалното дистанциране предизвиква у хората, напомняло за опита на евакуираните деца през Втората световна война. "Сега, както тогава, ние знаем, дълбоко в себе си, че това е правилното нещо, което трябва да се направи", каза тя.

Монархът заяви, че всички, които следват напътствията да останат вкъщи, „помагат да се защитят уязвимите и щадят много семейства в болката, която вече изпитват тези, които са загубили близки“.

Това бе едва петият път, когато кралица Елизабет Втора прави специално телевизионно обръщение, откакто е заела престола на Обединеното кралство в средата на миналия век.

Източник: Nova TV