Установиха кои дървета пречистват най-добре въздуха от замърсяване

30.03.2020 17:04 | Видян 564 пъти

Установиха кои дървета пречистват най-добре въздуха от замърсяване

Черният бор, тисът и дъбът са сред дърветата, които пречистват най-ефикасно въздуха от замърсяване, дължащо се на автомобилни газове, съобщи в. "Дейли мейл".

Ботаници от университета на Съри са анализирали научната литература за въздействието на зелената инфраструктура за пречистване на въздуха. Резултатите им показват, че някои растения по-добре отклоняват и разсейват вълните от токсичен въздух, а други направо улавят вредните химикали.

Ботаниците са идентифицирали 12 "съществени" черти за 61 дървесни вида, които определят ефективността им да пречистват въздуха. Сред тях са малки, гъсти листа и продължителен период с листа. Вечно зелените и полувечнозелените растения са най-ефикасни. От значение е също повърхността на листата - дали са гладки, грапави или мъхести.

Две от чертите обаче влошават качеството на въздуха. Това е отделяният полен, например при тополите, и изпусканите биогенни летливи органични съединения. Полените предизвикват сенна хрема, а биогенните летливи органични съединения, при наличие на азотни окиси от трафика и слънчевата светлина, могат да произведат озон, който също е замърсител, предаде Дир.бг.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Няма коментари към тази новина !