6% срив на БВП у нас очаква голяма банка, държавата още няма план

30.03.2020 16:27 | Видян 2447 пъти

6% срив на БВП у нас очаква голяма банка, държавата още няма план

6% срив на българската икономика очаква една от най-големите международни банки, работещи у нас. Официалните данни ще излязат тези дни. Не е ясно само от какъв растеж смятаме – от коригирания от НСИ около 3% или от 0,9%, колкото реално ги оценяват икономистите при все още неналични данни от отчета на митниците. Какъвто и да е спадът, най-тревожното е, че правителството няма план за действие. Единственото, което се казва е, че към вече изтегления за 3 месеца дълг от 1 млрд.лв., ще добавим още 1 млрд.лв., без да се споменава за какво по-точно ще се харчат парите. Дупката, която се отваря обаче е за над 7 млрд.лв. Към които трябва да се прибави още над 1 млрд.лв. от лошо заложените в бюджет 2020 приходи от ДДС от горивата при очаквани от Горанов 62 долара средна цена на петрола, абсолютно непостижими с вече цял месец под 30, а от понеделник и под 20 долара. В момента заради блокадата на големите градове, спадът на оборотите на бензиностанциите достига 80%. Което са още стотици милиони лева загуби на данъци, акцизи и ДДС.

А „кризисните мерки“, които кабинетът предлага, но още не е реализирал на практика, не са насочени толкова към икономиката, колкото към подкрепа за банките и силовите ведомства - за раздаване на бързи кредити и нови инвестиции в системите за проследяване и подслушване.

На този фон могат да се прогнозират няколко неприятни неща:

Месечният спад от 1 млрд.лв. на приходите от данъци и осигуровки през март, ще порасне през април и май – хората ще се опитат да си спасят бизнеса, след като държавата е оставила спасението на давещите се изцяло в ръцете на самите давещи се.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Гришо качи секси французойка в...

Григор Димитров си тръгна от парти в Монте Карло, където...

Шолц увери китайски студенти, че не...

Германският канцлер Олаф Шолц увери днес китайски...

Няма коментари към тази новина !