Профон: В музикалния бизнес настъпи парализа на много нива

24.03.2020 10:37 | Видян 938 пъти

Профон: В музикалния бизнес настъпи парализа на много нива

Епидемията парализира музикалния бизнес – зад тази теза застана София Щерева, изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на сродни права Профон.

„Настъпи истинска парализа на много нива – включително и по отношение създаване на нова музика, снимки на клипове и т.н.

"Всички концерти и участия са отменени, а за голяма част от тях има направени сериозни разходи

Всички магазини, които продават музикални продукти също осъмнаха затворени, партньорите ни от туристическия и ритейл сектора са в особено тежко положение, в медиите също падат рекламни кампании и като цяло това, през което преминаваме за съжаление разруши много постигнати позитивни неща през последните години“, коментира Щерева.

Въпреки карантината Профон продължава да функционира, макар и на режим home office, и да изплаща възнаграждения. „През септември трябва да сме готови с поредното разпределение, а и паралелно трябва да се опитаме да запазим приходите. За по-малко от 6 месеца от обявяването на последното разпределение, сме изплатили над 2.8 млн. лв“, казва още Щерева пред БТА.

Добрата новина за изпълнителите и продуцентите в извънредната ситуация пък е, че консумацията на музика през стрийминг платформите ще се засили заради стоенето вкъщи. „ПРОФОН обаче няма отношение към лицензирането и приходите от този вид ползване. Продуцентите сами лицензират дигиталните си права с малки изключения.

Знаем, че за 2019 година дигиталните приходи от музика в България са скочили с над 50%. Това звучи добре, но все още размерите на тези приходи у нас не са достатъчно големи, за да осигуряват препитание на артисти и продуценти",

допълва Щерева. Изпълнителният директор на Профон обяснява още, че пиратското съдържание продължава да стои като основен проблем в сектора. „Липсата на рефлекс да се плаща за музика – също“, категорична е Щерева.

Източник: Монитор
Снимка: uDiscoverMusic

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Няма коментари към тази новина !