Сфумато пуска в YouTube легендарни спектакли

18.03.2020 13:04 | Видян 999 пъти

Сфумато пуска в YouTube легендарни спектакли

От този четвъртък (19 март) Театрална работилница "Сфумато" ще качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube. „В момента нямаме възможност да се срещаме с най-важното за нас – вие, нашите зрители, но можем да ви предложим да видите по какъв начин сме рисували въздуха през годините“, съобщават от екипа.

Кампанията ще започне с „Апокриф“ от 1997 г. – авторски спектакъл на създателите на театралната работилница Маргарита Младенова и Иван Добчев по автентични апокрифни български текстове. Костюмите за представлението са на вече покойната изтъкната театрална художничка Даниела Олег Ляхова. В него участват както млади навремето актьори, така и някои от най-големите имена в нашия театър: Цветана Манева, Невена Мандаджиева, Таня Шахова, Жорета Николова, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Лидия Стефанова (Лидия Николова), Владимир Пенев, Чавдар Монов, Петър Пейков, Мариан Бозуков, Димитър Мартинов, Явор Гърдев (дебют на професионална сцена като актьор)/Валери Йорданов. Българската премиера се е състояла на 12 април 1997 г. в новата тогава сграда на театъра на бул. „Цар Освободител“ 14. Френската премиера на постановката е малко преди това – на 2 април същата година в град Нанси, където с нея се открива театралният фестивал „Пасажи“.

„Апокриф“ има награди „Аскеер 1997“ за най-добро представление, за костюмография на Даниела Олег Ляхова и за театрална музика на Асен Аврамов, както и номинации за „Аскеер 1997“ за водеща женска роля на женския ансамбъл в спектакъла и за режисура на Иван Добчев и Маргарита Младенова. Постановката е гостувала на множество международни театрални фестивали у нас, както и в Румъния, Германия и др.

„Апокриф“ е повече средновековна, отколкото антична пиеса. Тя превъплъщава чрез кал, кръв и вода панически страхове, викове на ужас, обсебващи вярвания. Тя отразява дълбините на фалическото, където полът е живот и съзидание... Със своите песни и свещи, глина и изговорени с живо дихание думи, „Апокриф“ е космическа пиеса, поставяща дявола и Бога на една и съща стълба. Един церемониален театър, който прави своя мед в кошера на времето, а своето масло – от забравените думи“, пише за него френската преса (L’Est Republicain, 1997).

Каналът на ТР "Сфумато" в YouTube е https://www.youtube.com/channel/UCLcTT8EczkUvE-zHWgjBnfQ . В момента от екипа на театралната работилница преглеждат за кои от спектаклите, които вече не се играят, разполагат с достатъчно качествени записи, за да ги пуснат в следващите седмици. Със сигурност сред тях са „Жюли, Жан и Кристин“ и „Стриндберг в Дамаск“ от програма „Стриндберг“, вероятно „Черното руно“ с Йосиф Шамли, Владо Пенев, Жана Рашева, Мирослава Гоговска, части от програма „Чехов“, програма „Йовков“ („Грехът Златил“, „Грехът Куцар“) и др., съобщиха за „Монитор“ от креативния център на професорите Младенова и Добчев.

Източник: Monitor
Снимка: Симон Варсано Сцена от "Апокриф"

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Няма коментари към тази новина !