България преди век

06.03.2020 16:04 | Видян 1102 пъти

България преди век

През 1909 г. френският банкер и филантроп Албер Кан (Albert Kahn) се захваща с амбициозен проект, който цели заснемането на света с първата система за цветна фотография, открита от братя Люмиер.

Между 1911 и 1931 г. милионерът изпраща 50 групи от фотографи в над 52 страни по всички точки на Земята, включително в България и съседните й страни, които заснемат света на прага на Първата световната война и все по-напираща глобализация, която постепенно заличава границите между етноси, народи, култури... Така се ражда серията от уникални снимки, носеща името "Архивите на планетата".

Финансовото богатство на френския евреин оредява след краха на фондовата борса на "Уол стрийт" през 1929 г., но и до днес колекцията от 72 000 невероятни цветни фотографии и над 180 000 метра черно-бял лента буди интереса на изследователи, пътешественици, любители.

В момента всички изображения се съхраняват в музея "Албер Кан" - недалеч от Париж, в Булон. В този музей има и 66 аутохромни изображения от България, като 41 от тях са дигитализирани и могат да бъдат обработвани, предава highviewart.com.

Да видим!

Снимки: albert-kahn.hauts-de-seine.net

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !