Санчо Финци откри Берлинале

21.02.2020 09:09 | Видян 2449 пъти

Санчо Финци откри Берлинале

Самуел Финци откри 70-годишния кино фестивал Берлинале с политическа реч за имиграцията и терора, предават световните медии.

"Тук имаме пъстра група от цял свят. Пътувахте ли приятно насам? Никой не препречи пътя ви, нямаше гранични заграждения и стени? Не ви задържаха на някакъв остров, нали?", заяви той.

Задачата на Финци бе особено тежка поради масовото убийство в германския град Ханау на 11 души, сред които и български гражданин, от германец, за който медиите разказват, че е с расистки възгледи и определят нападението му като тероризъм. Всички в залата почетоха с минута мълчание паметта на жертвите.

"Никой не ви попречи да дойдете на Берлинале, никой не ви унизи", продължи Финци, преминавайки свободно от немски на английски, руски и френски. "И никой не ви принуждаваше да научите френски? Във времена, когато хората са принудени да бягат за живота си, такива нещо всъщност се случват."

Роденият в България актьор каза още, че "независимо какви са заплахите за демокрацията и свободата, независимо колко токсична е атмосферата или колко някои хора тероризират нас и обществата ни - знаете, че имаме проблем с крайната десница - никога няма да приемем това за нещо нормално", каза актьорът.

 

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Аз съм във Фейсбук само защото се...

"Аз съм във Фейсбук само защото се нуждая от...

Министър в оставка замина...

Министърът на командировките, както наричат...

Няма коментари към тази новина !