Excelsior Victoria: легендата на Соренто

18.02.2020 17:58 | Видян 567 пъти

Excelsior Victoria: легендата на Соренто

Гранд хотел Excelsior Victoria е символът на Соренто не само защото се намира в центъра му и няма как да не минете покрай него, ако влизате в града с кола или влак, а ако идвате по море, както правят мнозина, пристигайки от Неапол или от остров Капри, от Позитано или Амалфи, той е точно на скалата над пристанището. С великата си тераса, възпята от Лучо Далла в неговата знаменита песен за Карузо, която по-добре от него я изпълняваше Лучано Павароти, който я и направи световноизвестна.

От песента сте останали с впечатление, че Карузо е прекарал тук последната си вечер, докато пеел, макар и болен, на момиче със „зелени като морето очи“, и издъхнал. Тази случка безспорно я е имало – роялът за разпяването на великия тенор и досега е наличен в прекрасната зимна градина, служеща за преддверие на споменатата и в нашия текст и в песента великолепна тераса. Но без финала, защото по исторически данни най-великият оперен певец за всички времена се споминава в съседния Неапол, откъдето е и родом. Човекът, който прави световната слава на канцонетите и пицата обаче завинаги е свързан с Гранд хотела на Соренто, защото така влиза в песента на Лучо Далла.

Историята на написването обяснява защо композиторът и изпълнител го прави. Причината е, че той и „момиче със зелени очи“, същото като в песента, закъсват с яхта между остров Капри, където са били, и подножието на вулкана Везувий, където са разположени на брега Соренто и Неапол. Ненадейно и за тяхна радост, се появява яхтата на собственика на Гранд хотела, за който ви разказваме. И не просто спасява мореплавателите, но и ги кани да се изсушат, да хапнат и да пийнат в Excelsior Victoria. Разказва историята за Карузо и пеенето на рояла на хотела, което действително го съсипва.

И както си седят в бара в съседство, Лучо ражда гениалната мелодия. Тя никога не би станала песен, ако не е дошла поканата за участие на фестивала Сан Ремо от най-дългогодишния му водещ Пипо Баудо. Той казва на Лучо – хубава мелодия, обаче ти трябва текст. И му дава спешно свой приятел – поет, който изслушва историята, научена от композитора след морското произшествие, завърта великолепния текст, където се мярка дори „бялата следа на една лодка“. От сцената на най-големия музикален конкурс хитът тръгва и покорява света, пее се и до днес и може би само една друга песен от този залив – О, соле мио, е по-популярно парче на италиански език от нея.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Metallica ще обиколи щатите през...

След като им се наложи да преместят датите за турнето си...

Независимото изкуство със 7,5 млн....

Независимият културен сектор ще загуби почти 7,5 милиона...

Няма коментари към тази новина !