От Франция до Русия бият тревога за варненския балетен конкурс

17.02.2020 16:30 | Видян 660 пъти

От Франция до Русия бият тревога за варненския балетен конкурс

Едно от най-четените френски издания Фигаро сподели загрижеността на световната танцова общност за съдбата на Международния балетен конкурс - Варна. "Когато неизвестен млад балетист от кордебалета получи Златен медал във Варна - това е предзнаменование, че ще танцува сред звездите", подчертава журналистката Ариан Бавелие, която от години отразява събитието. Тя изрежда имената на най-обичаните френски танцови звезди, чийто път към голямата сцена е тръгнал от Варна. В статията са посочени ясно финансовите проблеми на конкурса, цитирано е и гневното открито писмо на великия Владимир Василиев, икона на балета от ХХ век, предаде Сега.

Под заглавие "Опасност грози Балетната Олимпиада" вестникът припомня, че във Варна е първият професионален балетен конкурс в света, създаден през 1964 г., и че съществуването му е застрашено заради оттеглянето на двама от меценатите, които са осигурявали 50% от нужното за фестивала финансиране.

"Българската държава, която е в течение на проблема от 2018 г., заяви, че ще намери решение, без да уточнява кога и как. Още чакаме решението", споделя пред Бавелие Соня Димитрова, която заедно със своя брат Димитър Димитров организира конкурса, основан някога от техния баща, творец и диригент - доц. Емил Димитров.

"Откакто научих за отменянето на Международния балетен конкурс във Варна, не ме напуска усещането за надигащо се всеобщо безумие. Светът се побърква... Все по-малко компетентни хора идват на власт и все повече те приличат на кресливи играещи деца, непознаващи своето минало, но уверени, че именно от тях започва новата ера. През цялата история на нашата земя, културата, за която политиците говорят мимоходом и между другото, в трудните моменти от развитието на човечеството винаги е спасявала от хаос и разрушение. Гордост за всяка нация, дори за най-малката, е била и си остава самобитната култура. Културата винаги във всички времена е обединявала хората. Невежеството винаги е разрушавало", пък са редове от откритото писмо на легендата Владимир Василиев, носител на първия "Гран при" от Варна. Впоследствие той участва и в гала-концертите, а в последните години е бил и председател на журито. "Аз винаги ще помня 1964 г. За пръв път в историята на танца малката велика България организира и проведе първия в света международен балетен конкурс. За България говореше целия свят", допълва той.

"През всичките тези 54 г. журито не сбърка нито веднъж, а жителите на града се превърнаха в истински експерти. Силата на техните бурни аплодисменти по време на петнадесетте конкурсни вечери е безпогрешен индикатор. Достатъчно е да наостриш ухо, за да разбереш дали участникът в съревнованието има, или няма шансове. В един театър, обвит в зеленина, декориран със знамената на 36-те страни участнички, на сцена, която може да бъде хлъзгава от влагата на морските вечери, носени от възгласите на публиката, 160 участници на възраст между 15 и 26 години, излизат иззад зеленината, която служи за кулиси, и състезанието започва. За слава. На конкурса в Москва лауреатът на Голямата награда получава 100 000 долара. Във Варна наградата на златния медалист едва покрива размера на транспортните разходи. Но да си сред  участниците, взели златен медал, няма цена. Само Варненският конкурс дава шанс на танцьорите да станат част от легендата", продължава репортажът на Бавелие във "Фигаро".

В края на миналата седмица министърът на културата Боил Банов заяви в парламента, че е направил всичко възможно балетният конкурс да се състои и през 2020 г. Той подчерта, че фондацията, която го организира, е частна, че Министерството на културата е щяло да даде 100 000 лева и заедно с Община Варна субсидията да стане общо 250 000 лева за конкурса. Но организаторите били категорични, че парите са малко. "Поискахме да разберем какви са разходите и предложихме тази година държавата да поеме конкурса. Оттам насетне, за да дадем повече пари - пари на данъкоплатците - трябва да знаем фактически колко струва провеждането на фестивала - покани, път, спане, наем зали, награден фонд и т.н.  Все пак трябва да знаем цялата картина  за да можем да намерим най-добрите решения. Предложихме да поемем и пътните разходи, през фондация Култура има такива възможности. Но фондацията иска от нас да намериме тази сума от няколкостотин хиляди лева и това. Няма как да стане така.  Ще разговаряме пак с тях следващите дни", заяви Банов.

Нужният за провеждане на фестивала бюджет е минимум 700 000 лв., коментира по-рано директорът на фондацията Димитър Димитров.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !