Ема ни сватосва на Свети Валентин

14.02.2020 10:29 | Видян 554 пъти

Ема ни сватосва на Свети Валентин

Можеш да докажеш безпогрешен нюх и ум, като сватосаш хората, най-близки до теб – това е мантрата, която изповядва актрисата Аня Тейлър-Джой („На парчета“, „Стъкления“) в премиерното заглавие за седмицата „Ема“. Обичаната от поколения любители на романите на Джейн Остин героиня е пълна с живец, а лукавата й усмивка, когато за пореден път се оказва права в своите романтични пророчества е сила, пред която се огъва и най-големият киселяк пред екрана.

Актрисата се справя повече от добре с първата си роля встрани от традиционните си иначе превъплъщения в криминалните трилъри. Тя пресъздава своята версия на Ема със значително чувство за самоирония, а тънкият хумор, дължащ се в голяма степен и на сценария на Еленор Катън, несъмнено е сред най-големите позитиви на филма.

Тук следва да се направи много важно уточнение – колкото „Ема“ печели от сценария, толкова и губи. Причината за това се крие най-вече в показаните пушки, които така и не гръмват. Като страха на хипохондричния баща на Ема (Бил Наи) от снега, защото съпругата му е починала при наличието на снежинки.

Режисьор е фотографката Отъм де Уайлд, чиято биография крие „дирижирането“ зад камера и на няколко видеоклипа. Неопитността й в пълнометражното кино не личи обаче и тя успява все пак максимално да ни потопи в света, изграден от Джейн Остин. С пищни костюми, топли цветове и бляскава сценография тя все по-силно ни приближава до охолния живот на Ема - 21 годишна девойка, родила се с красота, ум и богатство (както е представена в първия кадър от филма). Самата чаровната сватовница не възнамерява някога да се омъжи, въпреки своето хоби. А обяснението й се корени в това, че няма нужда от още богатство, не желае работа и не иска да напуска баща си.

Самоуверената и наперена персона постепенно се разчупва, когато Ема осъзнава, че има чувства за своя съсед – господин Найтли (Джони Флин) – единственият, който не пести добронамерените си критики към нея. Тук е мястото да се отбележи, че филмът печели много и от органичният си актьорски състав. Уайлд успява да събере екип от добри артисти пред камерата, чиято химия е категорична, при това без да и се налага да използва холивудски лица, с които сме свикнали да ни заливат във филмовите реклами. Освен Тейлър-Джой, Наи и Флин, в „Ема“ ще видим още Миа Гот, Миранда Харт, Джош О'Конър, Калъм Търнър и др.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !