Топ фотограф пристига в България

13.02.2020 16:10 | Видян 785 пъти

Топ фотограф пристига в България

Един от най-награждаваните в света фотографи, роденият през 1974-а в Аржентина, но установил си в последствие в Испания Валтер Астрада ще прекъсне за кратко самотното си околосветско пътешествие с мотор, за да посети България, съобщи Йонко Русев,който е сред организаторите на  PhotoSchool Conference 2020.

Астрада ще бъде гост на заключителната конференция през април, а в аванс е разрешил 30 от най-значимите му фотоси, заснети през годините да бъдат включени в пътуваща изложба.

Първата спирка на изложбата беше старозагорския дом на архитект Христо Димов, от там тя заминава за Пловдив заедно с виртуално послание към българските фотографи от намиращия се в момента в Боливия пътешественик, който от 2015-а година обикаля планетата, яхнал мотоциклет Royal Enfield”.

В своето продължително самотно пътешествие аржентинецът е изминал над 40 000 км, като черно-белите снимки , направени от него са своеобразен дневник на видяното и преживяното. В едно от попътните си интервюта Валтер Астрада споделя:“ Самото пътуване без конкретна дестинация или крайна дата оказва влияние. Много ми е трудно да отделя нещо. Наистина ми е приятно да опитвам различни храни и макар че някои хора може да ги смятат за отвратителни, в Южна Корея опитах копринени червеи и жив октопод.

Но пейзажите, пътищата, жестовете, светлините, усмивките и погледите са много важни. Фактът, че въпреки че не говорят вашия език, те ви помагат; спират да ви помогнат. Те ви канят да хапнете или да изпиете чаша чай, просто защото сте дошли в тяхното село или град. Потвърждаване, че повечето хора са добри и имаме много общо, въпреки че имаме своите различия.

Валтер Астрада започва кариерата си на фотограф в аржентинския  La Nacion, по-късно се присъединява към Associated Press (AP) в Боливия, а след това Аржентина, Парагвай и Доминиканската република. От 2005 г. до 2006 г. работи на свободна практика за Agence France Presse (AFP) в Доминиканската република и е представляван и разпространяван от World Picture News.През 2008 и 2009 г. той покрива Източна Африка, извън Уганда.Има два големи репортерски проекта:“Насилието над жени” (2006 – 2012) – Violence Against Women (2006 – 2012) и “Под натиска: Да живеем с множествена склероза в Европа” (2010-2013) – Under Pressure: Living With MS in Europe (2010-2013).

Носител е на десетки призове , включително и три от World Press Photo; наградата Bayeux-Calvados за военни кореспонденти;бил е  “Фотожурналист на годината” и “Най-добър на шоуто” от NPPA-BOP, печелил е редакторски субсидии на фондация Getty.

При посещението си у нас той ще изнесе специална лекция на фотографската конференция и ще ръководи уорк-шоп.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !