Фандъкова влиза отново в историята на 11 март

10.02.2020 10:55 | Видян 999 пъти

Фандъкова влиза отново в историята на 11 март

Йорданка Фандъкова, която вече е в историята като първата жена – кмет на София, ще подобри на 11 март рекорда по-най-дълго управление на столичния град. Досега той е на Иван Иванов, дошъл на власт след 9-юнския преврат на Кимон Георгиев през 1934 г. и отстранен с 9-септемврийския преврат на същия този „превратен“ премиер и при Царя, и при соца. Инженерът влиза в кабинета на софийския кмет на 25 юни 1934 г. И излиза 10 години, 3 месеца и 15 дни по-късно.

Ако се гледа формално, точно на женския празник 8 март рекордът му ще бъде изравнен, а на 9 март Фандъкова ще го задмине. Между месеците обаче има разлики в дължината и честността изисква да се регистрира точният брой дни, така че рекордът ще бъде изравнен на 10 март. И на 11 март вече Фандъкова ще се запише в историята като най-дълго управлявалият кмет на София. Тя се закле на 23 ноември 2009 г.

По нейния път върви и премиерът Борисов, който при нов мандат ще надмине министър-председателския рекорд на Станко Тодоров (10 години без 21 дни). Тодоров е премиер без прекъсване, докато Борисов е с пауза от 3 служебни кабинета и 1 на Орешарски с общ срок почти 2 години. Може и затова финансовият министър Горанов да му се подмаза, като хвърли димката да се отнеме на президента правото да съставя технически правителства при предсрочни избори.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !