Тайбе Юсеин и Влади Илиев отличени на Нощта на шампионите

21.01.2020 09:37 | Видян 1259 пъти

Тайбе Юсеин и Влади Илиев отличени на Нощта на шампионите

Биатлонистът Владимир Илиев и националката по борба Тайбе Юсеин бяха отличени от Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българския спортен тотализатор (БСТ) за най-добри спортисти през изминалата година, предлага Sportal.bg.

Илиев спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплината на 20 километра на Световното първенство в Йостерзунд, Швеция, в началото на годината, а през декември заслужи и приза "Спортист на годината" на България. Тайбе Юсеин пък стана европейска шампионка и получи сребро на световния шампионат.

"Благодаря на БСТ и ММС за наградата. Чувствам се наистина оценена. Пожелавам на всички наши олимпийци да прославят страната ни и да се приберат от Токио с медали", каза тя по време на награждаването.

За отбор на годината бе обявен националният ансамбъл по художествена гимнастика, който дублира наградата от "Спортист на годината" през месец декември. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс спечелиха бронз в многобоя и сребро от финала с топки на световното първенство в Баку.

Съвсем очаквано, треньор на годината е арихтектът на успехите на българската художествена гимнастика Весела Димитрова, но тя раздели наградата с наставника на националите по вдигане на тежести Иван Иванов.

Наградата за деца до 16 години спечели плувецът Йосиф Миладинов. Той стана трети в света при юношите на 50 метра бътерфлай и втори в Европа на 100 метра в същия стил, покри норматив "А" за олимпийските игри в Токио, подобри над 10 национални рекорда за две възрасти, стана и шампион на Швейцария, където живее със семейството си и тренира.

Най-успешна до 18 години е Йоана Илиева, която спечели световната купа на сабя за девойки. Млад спортист до 23 години пък стана Божидар Андреев, който направи изключителен сезон във вдигането на тежести. Той стана европейски шампион по вдигане на тежести за мъже в Батуми в категория до 73 кг през април, завоюва бронз на световното първенство в Патая през септември, а след това грабна евротитла до 23 години в Букурещ в категория 81 кг през октомври. Андреев спечели и злато от олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп през ноември, отново при 81-килограмовите, а през декември стана четвърти в анкетата "Спортист на България"


Спортист с увреждания за 2019-а стана Християн Стоянов. 21-годишният лекоатлет стана световен шампион в категория T46 на 1500 метра бягане с европейски рекорд и рекорд на първенствата.


- "Треньор номер 1 на България" - Весела Димитрова (художествена гимнастика) и Иван Иванов (вдигане на тежести)

- "Отбор номер 1 на България" - Национален ансамбъл (художествена гимнастика)

- "Спортист с увреждания номер 1 на България" - Християн Стоянов (лека атлетика)

- "Млад спортист до 23 години номер 1 на България" - Божидар Андреев (вдигане на тежести)

- "Млад спортист до 18 години номер 1 на България" - Йоана Илиева (фехтовка)

- "Млад спортист до 16 години номер 1 на България" - Йосиф Миладинов (плуване)

- "Венец на победителя" - Кирил Домусчиев (президент на ПФК Лудогорец), Петър Попангелов (ски-алпийски дисциплини), Александър Томов (борба), Валентин Михов (футбол), Йото Йотов (вдигане на тежести), Цено Ценов (борба), Таня Богомилова (плуване), Александър Александров (председател на фондация "Играй с развитие), Георги Аврамчев (плуване), Илия Лалов (председател на Параолимпийската федерация)
Снимки: Владимир Иванов, Sportal.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Няма коментари към тази новина !