Финландия слага край на бездомността

15.01.2020 13:00 | Видян 951 пъти

Финландия слага край на бездомността

Финландия е намалила процента на бездомността толкова много, че в основата си е сложила край на проблемите си. От 80-те години процентите непрекъснато намаляват.

Има много причини, поради които хората могат да се окажат на улицата заради внезапна загуба на работа или разпад на семейството, или друга промяна. Това може да се дължи и на тежка злоупотреба с вещества или проблеми с психичното здраве. Най-общо казано, повечето концепции за прекратяване на бездомността се основават първо на решаването на тези проблеми. Финландия прави точно обратното - първо осигурява жилища.

Тази концепция Housing First е изградена върху идеята, че ако първо решите тази нужда, тогава тези други здравословни и социални проблеми могат да бъдат отстранени. И работи.

Схемата осигурява апартамент на бездомните от дълго време при нормален лизинг. Видовете апартаменти варират от самостоятелни апартаменти до жилищни блокове с постоянна поддръжка. Бездомните стават наематели и плащат наем. Те също имат право да получават жилищни помощи. В зависимост от нивото на доходите си, те могат да плащат и за някои от услугите, които получават. Останалото се покрива от правителството. Консултант по жилищно настаняване може да им дава съвети относно просрочените плащания на наема или как да кандидатстват за повече държавни помощи. Те също имат право да получават финансови консултантски услуги.

През 80-те години на миналия век броят на бездомните е бил 20 000. Между 1987 и 1996 г.намаляват наполовина. Това отчасти се дължи на общото развитие на по-достъпните жилища и отчасти на начина, по който Финландия промени принципите си и адаптира различни мерки. Те започнаха да строят краткосрочни приюти и да увеличат броя на къщите на достъпни цени, критична част за справяне с проблема. Броят се забави в средата на 90-те и отново през 2000-те.

До ноември 2010 г. във Финландия е имало 7 877 самотни бездомни хора и 349 семейства без подслон. Броят на бездомните е намалял приблизително с 10 000 души до 2010 г.  В края на 2015 г. броят им е под 7000 за първи път.


автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Няма коментари към тази новина !