ЕС извади града ни от опасните за живота

14.01.2020 17:15 | Видян 281 пъти

ЕС извади града ни от опасните за живота

След като в края на миналата година Еврокомисията извади София от градовете със застрашително мръсен въздух, понеже за първи пъте влязла в средногодишната норма за фини прахови частици от 40 микрограма на куб. м на всички 6 измервателни станции, Общината стартира и специална програма по темата. Това е още една важна мярка, след като бяха намалени с 25% за 2 години вредните емисии от градския транспорт, а с пускането на Третия лъч на метрото до седмици процентът ще нарасне значително, след като започна поставянето на филтри на комините за 80 на сто редукция на лошите емисии, след като стартира заменянето на печките на твърдо гориво с екосъобразни, след като за година бяха засадени над 80 000 нови дръвчета, а непрекъснато се прокарват нови велоалеи, докато се разширяват Синята и Зелената зона за паркиране при наличие на няколко буферни паркинга и новооткрит при националния стадион.

Зам.-кметът по екология Йоана Христова представи проектана Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за периода 2021 – 2026. Общата стойност е 412 583,87 лв.  и ще се  реализира с финансовата  подкрепа на Оперативна програма Околна среда 2014 – 2020 г., национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България и бюджета на Столичната община. Тя ще влезе в сила през  2021г., а мерките в нея ще действат до 2026г.  Граждани, институции, НПО и учени могат да дават предложения, препоръки и мнения по мерките, с които ще се съобразят експертите, работещи по проекта.

При изготвяне на програмата екипът предстои да набере информация за оценка и управление на КАВ от различни източници, да  направи инвентаризация  на емисиите на замърсителите през 2018 г по сектори, да анализира причините за превишаване на нормите , както и да направи дисперсионно моделиране на разпространението на замърсяването и приноса на отделните източници на емисии, извършено за 2018 г, да анализира вече планираните и прилагани мерки за подобряване на КАВ. Като част от новата програма ще се направи и прогнозно моделиране на зони с ниски емисии от транспорта, като се включат и емисии на ФПЧ от битовото отопление.

Сега действащата програма за качеството на въздуха включва над 100 мерки. Сред тях са подмяната на старите отоплителни уреди на общо 20 000 домакинства, ползващи дърва и въглища, в следващите 3 г. и монтирането на 2000 филтъра на комините на жилищни сгради в районите Слатина и Красна поляна, които са и сред най-замърсяващите заради горене на твърдо гориво в града ни.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Джорд Клуни не искал да се жени

Носителят на две награди Оскар“ Джордж Клуни...

Продължава разбивато на стълбите пред...

Втори ден продължава къртенето на каменните плочи на...

Няма коментари към тази новина !

*}