Отбелязваме 105-ата годишнина на българското кино

13.01.2020 16:07 | Видян 906 пъти

Отбелязваме 105-ата годишнина на българското кино

Прожекции на български заглавия на специални цени от 5 лв. - така зрителите ще бъдат посрещнати в пет столични киносалона днес. На 13-и януари се навършват 105 години от прожекция на български филм - „Българан е галант“, а денят е приет като празник на родното кино, който се чества от 2005 г. насам, предава Монитор.

„Снимка с Юки“, „Можеш ли да убиваш“, „В кръг“, „Доза щастие“, „Да ходиш по вода“, „Ага“, „Дворците на народа“, „Миниатюра за пиано“, „Да надскочиш съдбата“, „Формулата на Тео“, „Жертва на пешки“ и „Ирина“ са част от заглавията, които ще бъдат прожектирани днес на по-ниски цени в кината „Одеон“, Euro Cinema, G8 Cinema, Дом на киното и „Люмиер-Лидл“. Промоцията стартира два дни преди Деня на българското кино и ще завърши днес.

2019 година беше успешна и значима за българското кино. Годината започна с увеличено финансиране за производство на български филми от 1,5 млн. лв.

обобщават от Националния филмов център. За родното кино институцията задели 14,7 милиона лева през отминалите 12 месеца. „Парите не бих казала, че са малко. Но за интереса, който има към създаване на българско кино, и за капацитета, който нашата индустрия може да има в европейски план, те са недостатъчно“, коментира директорът на НФЦ Жана Караиванова пред БНР. Тя допълни, че финансирането на филм у нас е сравнимо с това в други европейски държави от нашия калибър. По думите й трябва да се работи в посока подпомагане на по-голям брой проекти.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Няма коментари към тази новина !