Жени ръководят 42% от банките и застрахователните компании у нас

10.01.2020 16:22 | Видян 847 пъти

Жени ръководят 42% от банките и застрахователните компании у нас

В края на миналата година "Дамски форум" и списание "Икономист" представиха проучване за половото разнообразие във висшия мениджмънт в България. Резултатите показват, че дамите, членуващи в надзорен или управителен съвет в страната, е 16,8 на сто, докато в Западна Европа този дял е 33,6, тоест два пъти повече жени участват в управляващите органи, обясни Таня Косева - Бошова, председател на "Дамски форум", предава БНР.

Добрата новина за България е, че 10% от най-големите компании по приходи в България се управляват от жени, докато в Западна Европа този показател е само 5%.

Изпълнителният директор на Български форум на бизнес лидерите Георги Руйчев на свой ред посочи, че в управителния съвет на организацията до скоро съотношението между мъжете и жените е било съвсем изравнено. В сферата на големите бизнес компании определено се наблюдава баланс между половете, категоричен е Руйчев. Според него, именно комбинацията между качествата на мъжете и жените е най-добрият вариант във всеки един бизнес.

Банковият и застрахователният сектор у нас са с най-силно представителство на дамите в ръководните органи. 42% от банките и застрахователните компании в България се управляват от главни изпълнителни директори жени. Една от целите на проведеното изследване е да провокира младите дами да са амбициозни, да мислят и да са активни, да не приемат средно ниво на своето развитие, обясни Таня Косева - Бошова.

Повече по темата "Мъжете и жените в бизнеса" - в интервюто на Катя Василева с Таня Косева - Бошова и Георги Руйчев.

Предаването "Радиоприемница" тази седмица е посветено на представителството и ролите на мъжете и жените в бизнеса. В първото издание н студиото гостуваха Таня Косева - Бошова, председател на "Дамски форум" и Георги Руйчев, изпълнителен директор на Български форум на бизнес лидерите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Бригада Нов дом ще подари голямо...

Дом, пълен с любов, смях и много игри, ще бъде изцяло...

Шеф Ангелов шокира всички с решението...

Шеф Виктор Ангелов даде втори шанс на талантливата...

Няма коментари към тази новина !