АРТ БГ ската 150 000 лв. за лицензи само в БГ

06.01.2020 11:08 | Видян 741 пъти

АРТ БГ ската 150 000 лв. за лицензи само в БГ

След като три концерта на Енрике Иглесиас в Европа – в Хърватия, Беларус и Латвия, паднаха заради некоректен български организатор, който се оказа АРТ БГ, сега Музикаутор обяви, че промоутърът дължи над 150 хиляди лева за музикални лицензи за 2018 и 2019 г., и то само за България.

Задълженията към авторите на музика не са изплатени за някои от най-големите концерти като Дейвид Гарет, Енрике Иглесиас, Хосе Карерас, The Chemical Brothers, Йоргос Даларас, както и трите изяви на Горан Брегович. В същото време дружеството за колективно управления на авторски права за пореден път разкрива старата схема, по която са работили и АРТ БГ.

Създадени са повече от 15 фирми, които оперират за определено събитие, след което биват изпразнени от активи или прехвърляни на трети лица. Така, дори да бъдат осъдени, вземанията няма от къде да бъдат направени. В подобен казус се е озовало и Музикаутор, което още не може да си събере дължимите на правоносителите възнаграждения. В подобна ситуация са се оказали дори колегите им от Дружеството за колективно управление на права OSA в Чехия. Успяват да осъдят една от фирмите на АРТ БГ за концерти от 2017 г., но не могат да си съберат взиманията.

От родното дружество алармират, че след подобни практики и при други големи промоутъри като Болкан Ентъртеймънт Къмпани, Моко Сълюшън и София Мюзик Ентерпрайсис "страда един цял сектор от бизнеса и културния живот на страната". Според Музикаутор губи и местната власт, която отчита отлив на туристи. „Финансовите институции също понасят загуби, като по предварителна оценка става въпрос за близо 2 млн. лв.", конкретни са те. С тези практики с кухи фирми Музикаутор обяснява и загубата на интерес от страна на големите артисти и техния мениджмънт да правят концерти у нас, като все по-често избират съседни държави.

„Единствено за концерта на Енрике Иглесиас в България АРТ БГ ощетява авторите с 65 000 лева. Три от предстоящите концерти на испанския изпълнител в Хърватия, Беларус и Латвия са отменени, тъй като според агенцията, представляваща артиста – Creative Artists Agency (CAA), българската компания не е изпълнила договорните си задължения нито финансово, нито организационно. Загубите от отмяната на концертите възлизат на близо 1 милион евро", отчита в цифри последния скандал, който датира отпреди месец и половина, Музикаутор. Дружеството излезе и с искане за създаване на нов механизъм за подсигуряване на изплащането на авторски възнаграждения, за което предлагат да гарантират не само организаторите, но и системните за продажба на билети и залите.

Представител на АРТ БГ не беше открит за коментар.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !