Топ БГ промоутър ужили автори на музика с 590 хил. лв.

16.12.2019 14:48 | Видян 1170 пъти

Топ БГ промоутър ужили автори на музика с 590 хил. лв.

Queen, Scorpions, Стинг, Лени Кравиц, Том Джоунс, Ерос Рамацоти – това е само част от списъка със звезди, чиито концерти у нас са се провели без организаторът да е заплатил дължимия по закон лиценз за музика.

Най-големият промоутър в страната - „София Мюзик Ентерпрайсис“ (СМЕ), влезе в списъка с други такива компании, използващи порочни практики, за да избегнат заделянето на пари за авторски възнаграждения. Така само през последните четири години СМЕ не е уредил правата за над 20 събития, които са се провели у нас, и по този начин е ощетил композитори, текстописци и аранжори с 590 хиляди лева без ДДС, научи „Монитор“. Без лиценз е и концертът на Лара Фабиан, който трябва да се проведе тази вечер в зала „Арена Армеец“. Предвид, че учреждението носи солидарна отговорност с промоутъра що се касае уреждането на правата на авторите, шоуто е възможно да бъде отменено.

Самата зала е получила в петък предупредително писмо от сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор. До момента няма официално становище от „Арена Армеец“ дали ще допусне изявата на Фабиан да се състои.

Неизплащането на лиценз за музиката по концерти е често срещана практика от страна на родните промоутъри. „СМЕ е поел по стъпките на други организатори на концерти като Болкан Ентъртеймънт Къмпани, Моко Сълюшън, АРТ БГ, чиито задължения към Музикаутор надхвърлят 1,5 милиона лева само през последните години“, коментират от сдружението, чиято роля е да разпределя заплатените от промоутъра възнаграждения на авторите на песните, които звучат по време на концертите.

От организацията обясниха пред „Монитор“, че са се правили опити въпросът със задълженията на СМЕ да бъдат решени доброволно, като според първоначална договорка това е трябвало да се случва разсрочено. Въпреки това промоутърът не е изпълнявал поетите ангажименти което е провокирало Музикаутор да предприеме съдебни действия.

„От справка в Търговския регистър става ясно, че компаниите на СМЕ, управлявани от Иван Несторов и Димитър Ковачев - Фънки, които са изключителни представители за страната на световния лидер Live Nation, вече са с други собственици и с крупни дългове към авторите на музика“, съобщава още сдружението. По негови данни, правата на нито едно от събитията, свързани с големия фестивал на СМЕ Hills Of Rock, също не са уредени. За провеждането на музикалния форум организаторът получаваше от община Пловдив по 1,9 млн. лв. на всеки три години.

Днес собственик на марката е „Фест тийм“ ООД, представлявано от Стефан Еленков. Същото лице участва в комисията на Общинска фондация „Пловдив 2019 г.“ за избор на фирма за откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.“. Според посочената информация на сайта на Ивентим.бг компанията на Еленков е поела организацията на събития от календара за 2020 г., които досега бяха обявени за събития на СМЕ и Live Nation.

„Монитор“ опитва през последните два дни да се свърже с представители на „София Мюзик Ентерпрайсис. До момента все още няма коментар от промоутъра по темата.

Източник: Monitor

Снимка: bucharestcityinfo.com 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !