Над 160 издателства на Панаира на книгата в НДК

10.12.2019 13:07 | Видян 1024 пъти

Над 160 издателства на Панаира на книгата в НДК

Две от най-значимите и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 47-ият Софийски международен панаир на книгата и 7-ият Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“, се откриват днес.

По традиция те се провеждат на шест нива в Националния дворец на културата и ще продължат до неделя, 15 декември. Официалното откриване е от 17 ч. днес в централното фоайе на НДК.

В навечерието на коледните и новогодишните празници на 1600 кв. м площ в НДК с хиляди заглавия ще се представят над 160 книгоиздатели и книгоразпространители от България и чужбина, а още от първия ден на изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 4, западно крило. Предстоят премиери на най-новите книжни заглавия у нас, срещи с десетки автори, издатели и преводачи; детски и юношески събития; срещи с автори на щандовете на издателствата... Всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите.

На сцената на културната програма и на щандовете на изложителите ще се състоят срещи и представяния на авторите Або, Александър Иванов, Антоанета Николова, Антон Георгиев, Боян Боев, Бранимир Събев, Васил Лазаров, Весела Люцканова, Владимир Зарев, Владислав Христов, Владислав Шпилман, Гал Сасон, Гери Турийска, Даниел Пенев, Деметра Дулева, Джим Ал-Халили, д-р Стефан Сергиев, Елена Павлова, Здравка Евтимова, Иван Кулеков, Ивинела Самуилова, Изабел, Ина Иванова, Камелия Александрова, Камелия Кучер, Красимира Хаджииванова, Манол Глишев, Мартин Илиев, Мартин Касабов, Мартина Илиева, Митко Новков, Надежда Динева, Нели Лишковска, Николай Терзийски, Пенко Пенков, Петя Кокудева, Пламен Антов, проф. д-р Лилия Райчева, проф. Огнян Герджиков, Радостина Ангелова и Александър Станков, Симеон Ботев, Стефан Цанев, Таня Иванова, Татяна Попова, украинските автори Гаска Шиян, Остап Сливински и Христя Венгринюк, Христо Милков, Юули Ниеми от Финландия.

Детски модул на Културната програма на Панаира на книгата очакват и най-малките читатели. Те могат да дойдат на среща с автограф с Невена Басарова, автор на практичния наръчник „Детска академия за добри обноски“. Ще има представяния на книгата „Защо медът е толкова сладък?” - приказка с образователни игри от Мая Бочева-Уики; на книгата „Художникът почти вълшебник“ - Вадим Лазаркевич в 4 приказки; „Детски пиеси“ от Недялко Йорданов; викторина „Аз познавам мотовете!“; среща с автограф с любимия детски поет Виктор Самуилов; акция „Приказният свят на „Дисни“ оживява“ и мн. др.

До този момент участници в Литературния фестивал са били повече от 250 поети и писатели от 28 държави. Събитието е своеобразен форум, който събира на едно място български и световни автори и създава пространство за диалог и среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави. Международната програма на фестивала тази година е посветена на френскоезичната литература. Тя се твори на 5 континента и в нея изпъкват теми, засягащи политически и социални въпроси, множествеността на идентичността, сексуалността и насилието.Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл, Аксиния Михайлова и Елица Георгиева са сред гостите.

На 14 декември (събота) отново ще бъде връчена годишната награда на Асоциация „Българска книга” за най-добър издателския проект - „Златен лъв 2019”.

Младата писателката Надежда Динева ще направи премиера на първия си роман „Орденът на скорпионите“ като част от програмата на Софийски международен панаир на книгата. Произведението ще бъде представено от рецензента на книгата – писателката Даян Шаер, преподавателя по международна журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Мария Нейкова и най-добрия снайперист в НАТО ефрейтор Крум Хаджипетков. Събитието ще се проведе на 4-ия етаж в НДК и ще започне в 18.00 ч. в четвъртък.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !