Камю е убит от КГБ, разкрива книга

06.12.2019 13:07 | Видян 583 пъти

Камю е убит от КГБ, разкрива книга

60 години, след като френският нобелов лауреат Албер Камю загива в автомобилна катастрофа на 46-годишна възраст, в нова книга се твърди, че той е бил убит от шпионите от КГБ заради антисъветската си реторика.

Италианският автор Джовани Катели за първи път споделя теорията си през 2011 г., като пише във вестник Corriere della Sera, че е открил бележки в дневника на знаменития чешки поет и преводач Ян Забрана, които предполагат, че смъртта на Камю не е била случайност. Сега Катели е разширил своите изследвания в книга, озаглавена Смъртта на Камю.

Камю умира на 4 януари 1960 г., когато неговият издател Мишел Галимар загубва контрол над колата си и тя се разби в дърво. Авторът умира на място, докат Галимар умря няколко дни по-късно. Три години по-рано авторът на „Еренджър“ („Аутсайдърът“) и Ла Песте („Чума“) спечели Нобеловата награда за „осветяване на проблемите на човешката съвест в наше време“.

„Аварията изглежда е била причинена от удар или счупена ос; експертите са озадачени от това, което се случва на дълъг широк участък от прав път и с малко движение по това време“, пише Херберт Лотман в биографията от 1978 г. на автора.


Катели смята, че пасажът в дневниците на Забрана обяснява защо: поетът пише в края на лятото на 1980 г., че „знаещ и добре запознат човек“ му е казал, че КГБ е виновен. „Те поставят гумата с инструмент, който в крайна сметка я прониза, когато колата пътува с висока скорост.“

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Няма коментари към тази новина !