Купувайте истински елхи, от тях София доби 8 т висококачествен компост

04.12.2019 14:37 | Видян 1243 пъти

Купувайте истински елхи, от тях София доби 8 т висококачествен компост

В София вече се продават елхи на пазарите, на специално определени и разрешени от районните администрации места.Наличието на разрешения за продажба, спазване на определеното за това място на открито и разрешената заета площ се контролира от Столичния инспекторат. Районното управление на горите и Държавното горски стопанство София контролират елхите да се законно добити и транспортирани до София.

При констатирано нарушение търговците биват санкционирани. За 2018 г.са проверени 150 броя места за продажба на елхи други новогодишни артикули на открито и са наложени 15 акта и глоби на стойност 720 лева. Ако е заета повече от разрешената и платена площ се дава предписание да се заплати в районната администрация допълнително заетата площ. За 11 те месеца на 2019г. от такива предписания в бюджета на Столичната община са постъпили 1 894428 лева.

Става все по-модерно да се купуват и украсяват за Коледа живи елхи, които след това могат да бъдат засадени в междублоковите пространства, но само след консултация с районния еколог.Отрязаните елхи след употребата им пък следва да се оставят не в кофите за отпадъци, а до тях, защото се събират разделно от фирмите по честота и се транспортират до инсталацията за компост на Хан Богров. За 2018 г. от около 15 тона елхи, постъпили в инсталацията  са произведени 8 тона висококачествен компост.

Преваля и първият сняг. Столичен инспекторат напомня на бизнеса все така усърдно да продължи и през зимния сезон с разделното събиране на различните видове отпадъци, както и бързо да прибира в магазините си амбалажа при зареждане, за да не се затруднява както движението на пешеходците така и почистването на тротоарите.

За 11-те месеца на 2019 г. инспекторите от районните инспекторати,  съвместно с колегите сектор Контрол на търговска дейност са извършили 10650 проверки и са наложили санкции на стойност 71700 лева, както и са съставени 1592 акта.




 


автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !