Похвално слово за 1 добър човек

27.11.2019 12:05 | Видян 554 пъти

Похвално слово за 1 добър човек

Половин век след ролята на живота си и две седмици преди 77-ия си рожден ден на 9 декември един добър човек - Стефан Данаилов, предаде Богу дух. Не ми хрумва някой друг в артистичната гилдия, за когото никой не може да каже, че го е прецакал, че го е нагрубил, че го е подвел или че го е измамил, че се е държал високомерно или е можел да помогне, но не го е направил.


Добрите хора в България са отчайващ дефицит! Гордея се, че беше приятел на нашите и съжалявам, че не реализирах мечтата си да направя спецпроект с него – не за ролите, не за жените, не за интересните истории, а за смисъла на нещата.


Всеки знае Стефан Данаилов по главната роля в култовия соцсериал На всеки километър, който тази година става точно на половин век и го направи суперзвезда – най-голямата в българското кино.


Но потърсете в нета и вижте първата му истинска роля  (не броим детската в Следите остават) в гениалния филм на Рангел Вълчанов Инспекторът и нощта, когато е само на 20. Там изгрява и другата голяма звезда на наистина народен артист – Георги Калоянчев. Ламбо играе лошия, но готиния софийски гамен с опасен чар, а Калата е другият полюс – малко неугледния, но хитър инспектор.Двамата се въртят около съвършената Невена Коканова, за която това е втори хит след Тютюн. Повече има ли нужда да разправям....


Припомнете си също любимия ми български комедиен филм Дами канят, където Ламбо на 40 е осъзнат и афиширан в една чужда на подобни своеволия система секссимвол. Оставете настрана факта, че около него се въртят вече зрялата Невена Коканова, всички класически красавици и интересните жени от бг екрана. Филмът е толкова тънко ироничен и толкова в духа на MeToo, но не по тъп начин като инициативата от Холивуд, а по мъдър с безброй култови лафове какъв трябва да бъде Мъжът, че си струва дори да си ги запишете. Всяка от десетките започва с „Един мъж трябва...“.


Като пиша за Данаилов на 20 и на 40, се сещам и за още нещо, което е хубаво да издирите в нета и да си припомните. Гениалната песен по стиховете на друг отишъл си неотдавна наистина голям – Любомир Левчев. Стихотворението му е леко редактирано, ама хубаво, не като Под игото днес,  и даже звучи по-добре като поезия с музиката.


Започва с: „Колко е лесно да бъдеш влюбен на 20 години...“. За да завърши на 40 с: „Без болка, без магии и без сълзи, раздялата не носи свобода. И мисля си, че не умирам, и мисля си, че не умирам, и мисля си, че не умирам“.
Когато човек може да направи такива неща, той не умира!


Светла памет на Стефан Данаилов...


Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

свързани новини

Почина Стефан Данаилов

Руски електромобил идва на цена от...

Серийното производство на първия руски електромобил Zetta...

Бившият на Мария Илиева взема детето

Бившият на поп певицата Мария Илиева Георги Михайлов си...

Няма коментари към тази новина !

*}