ВАС отмени глобата на Музикаутор покрай спора с БНР

13.11.2019 14:12 | Видян 337 пъти

ВАС отмени глобата на Музикаутор покрай спора с БНР

Върховният административен съд окончателно отмени наложената глоба от страна на Комисията за защита на конкуренцията на сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор. Решението е от 7 ноември т.г. и потвърждава предишно произнасяне на съда във връзка със санкцията, която организацията трябваше да заплати покрай скандала с Българското национално радио. Въпросната глоба бе наложена през месец април 2018 г. и бе в размер на 56 678 лв.

До нея се стигна, след като Музикаутор и БНР не успяха да се договорят за стойността, която радиото следва да заплаща за авторите на музиката, звучаща в ефира му.

„Допреди три години БНР заплащаше едва 1% от субсидията си за музикално съдържание, което съставляваше над 50% от неговата програма. Със сключения договор от юни 2017 г. възнагражденията за използването на авторския труд нараснаха до по-справедливи нива“, гласи равносметката на сдружението към днешна дата.

Припомняме, че в рамките на няколко месеца през 2017 г. в ефира на БНР звучаха единствено класическа музика, джаз и автентичен фолклор. Причината бе невъзможността на двете страни да постигнат споразумение относно тарифата, по която радиото да заплаща за излъчваните песни от репертоара на Музикаутор. Двете страни постигнаха споразумение през месец юни 2017 г.

Източник: Монитор


автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Родната звездата в кеча Русев с...

Българският кечист Русев (б.р. Мирослав Бърняшев) е с...

Сани Жекова се сбогува с бившия

Сноубордистка номер едно на България—Александра...

Няма коментари към тази новина !

*}