Второ БГ заглавие в надпреварата за Оскар

07.10.2019 15:37 | Видян 1200 пъти

Второ БГ заглавие в надпреварата за Оскар

Анимационният филм „Задачи за деня“ ще е второто българско заглавие в надпреварата за наградите „Оскар“, предава Монитор.

Той е един от петте филма от проекта за анимирана поезия „Щрих и Стих vol.2“ с инициатор и продуцент Весела Данчева от „Компот Колектив“, финансирани от Националния филмов център, чиято премиера се състоя на 16-ото издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“ (In The Palace) във Варна миналата седмица.

Кратката анимация „Задачи за деня“, създадена от режисьора Петя Златева по едноименно стихотворение на поета Стефан Иванов, впечатли членовете на журито Али Асгиари, Катя Тричкова и Санди Либерсон и спечели наградата за най-добър национален филм, с което получи правото директно да се квалифицира за надпреварата за отличието „Оскар“ за анимационен късометражен филм. Именно в тази категория по-миналата година българинът Теодор Ушев бе номиниран за наградата на Американската филмова академия. От 2018-а той е неин член и има право на вот.

„За красивото, тъжно и поетично пресъздаване на загубата и самотата в един привидно обикновен ден“, гласи обосновката на журито във Варна за отличието. Това е шанс, който много малко късометражни български филми имат, тъй като на национално ниво се изпраща само едно предложение за пълнометражен филм. Тазгодишното ни предложение за наградите на Американската филмова академия е „Ага“ на режисьора Милко Лазаров, а сега вече към него се присъединява и 5-минутната анимация „Задачи за деня“.

Снимка: От анимация на Петя Златева „Задачи за деня“.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !