Пламен Кралев ще участва на International GT Open

06.04.2009 15:10 | Видян 9226 пъти | Гласували 1

Пламен Кралев ще участва на International GT Open

Българският пилот Пламен Кралев преминава едно стъпало по-нагоре в кариерата през 2009 г. с участие в престижния шампионат International GT Open. Асът ще управлява автомобил от клас Super GT. Отборът на Кралев е италианският Vittoria Competizioni, а автомобилът му отново ще бъде оцветен изцяло със символа на България – розата, и ще носи името на страната.

Посланикът на България в света на моторните спортове направи смела стъпка, решавайки да се възползва от възможността да участва в състезанията без съотборник. Организаторите на International GT Open приеха това правило за 2009 г. като пилотите, които се възползват от него, получават хендикап от 10 секунди на състезание. По принцип GT състезанията са много продължителни, което налага смяна на пилотите в средата на надпреварата, за да издържат на огромното натоварване и напрежение. През 2009 г. пилотите от категорията Super GT ще карат в две състезания – в събота с продължителност 70 мин. и в неделя - 60 мин. Нашият пилот обаче ще понесе цялото натоварване на състезанията, но по този начин екипажът ще бъде изцяло български, а всички резултати ще са изцяло за България.
За да издържи на огромното натоварване, в момента пилотът се подготвя по тренировъчната програма на пилотите от Формула 1 от отбора на Toyota. Тя е разработена от главния доктор на Toyota F1 Рикардо Чикарели, който в момента подготвя и Пламен. Тренировките са изключително интензивни с продължителност 4-5 часа на ден. Те са преди всичко за издръжливост, като 1½ ч. от дневната програма е каране на колело със сърдечен пулс 160 удара в минута. Пилотът вече покрива изискванията на Формула 1 за издръжливост, включително натоварване на врата, благодарение на интензивни тренировки с еластична лента. Също така задължително е спазване на стриктна диета и начин на хранене.

Кралев взе участие в International GT Open в един кръг през 2008 г. на пистата “Монтмело” край Барселона. Пилотът записа силно участие с 10-то и 4-то място, съответно в първото и второто си състезание в GT2 категорията, която от 2009 г. бе прекръстена на Super GT.

Класът Super GT е на много по-високо ниво от GT3 и Ferrari Challenge, в които Кралев участва през миналия сезон. Пилотите са доказани професионалисти и конкуренцията е тежка. Много от състезателите са минали през Формула 1, „Льо Ман серии”, FIA GT или през някои от другите престижни шампионати на планетата, като някои от тях са постигнали доста значими успехи. Хенри Мосер е шампион във FIA GT3, а Андреа Монтермини взе титлата в GT Open през 2008 г. Марсел Феслер, звездата от DTM и FIA GT, победител в “24 часа на Спа”, също кара в този шампионат.

Ferrari Super GT е един от най-високотехнологичните модели на Ferrari. Автомобилът има секвенционална скоростна кутия със съединител, 10 позиции за регулиране на тракшън контрола, няма ABS и тежи 1100 кг. Основният конкурент на Ferrari в шампионата е Porsche.

International GT Open 2009 ще бъде четвъртото издание на шампионата, а заявките до момента са за 40 коли. До миналата година колите се разделяха в две категории – GTA и GTB, съответстващи на хомологациите на FIA – GT2 и GT3. От тази година GTA се преименува на Super GT, за да наблегне на премиум профила на класа. Календарът за 2009 г. включва 8 кръга в Европа, от които само новото трасе “Алгарве” не е било кръг от Формула 1. Официалната страница на шампионата е www.gtsport.es, където е публикувана цялата информация за сезона, включително отборите, пилотите, спортните и техническите регулации. От месец на челната страница е новина за участието на българския пилот в шампионата. От нея става ясно, че организаторите са горди от включването на Пламен Кралев в шампионата с пълна програма за годината. 

Телевизионното излъчване на шампионата ще бъде значително увеличено през 2009 г. International GT Open ще се излъчва с преки предавания по Eurosport 2, репортажи и новини по Eurosport 1, едночасов блок с най-интересното от уикенда на следващата събота по Motors TV, както и отразявания по телевизии от Испания, Италия, Франция, Португалия, Австрия, Белгия, Близкия изток и Латинска Америка. В момента се водят преговори за пряко излъчване на всички състезания в България с роден коментар.

През 2008 г. Пламен Кралев постигна 2 победи във Ferrari Challenge Coppa Shell – на пистите “Пол Рикар” и “Мизано”, второ място на "Силвърстоун" и трето място - "Хунгароринг". Пилотът бе с реални шансове за спечелване на титлата, но в няколко състезания бе порязан от съдийски решения. Кралев спечели състезание в “Мугело”, част от италианския Ferrari Challenge, и завърши втори в ADAC GT Master в “Нюрбургринг”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !