Затвор за "фалшиви" според властта новини

26.08.2019 11:25 | Видян 1559 пъти

Затвор за

ГЕРБ обмисля как да криминализира "фалшивите новини", макар че редица европейски държави се въздържат от подобна стъпка, виждайки в нея потенциал за злоупотреби.

Председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов обаче вярва, че ще създаде нов "европейски стандарт".

„Тук не става въпрос само ние да направим законодателство, а да инициираме, да направим европейско законодателство по европейски стандарт.

Защото това е проблем на целия свят, особено на Европа. Законът ще бъде европейски – такъв, какъвто ще бъде за цяла Европа, може би ще бъде и за цяла България, но той ще бъде обсъждан широко. [...] Има наказателна част.

Това касае наказателната част на законодателството, тъй като когато се установят „фалшиви новини“ – неверни новини, изнасяни публично, би трябвало законът да защитава и страната, която носи негативи, да речем, от това. Трябва да се направят модерни, съвременни закони, защото това е една нова, модерна болест на времето.“

С тези думи Вежди Рашидов отговори на въпрос на Свободна Европа дали управляващите обмислят създаването на отделен законопроект за борба с „фалшивите новини“.

Както и дали той ще бъде изработен от междуведомствена група, съставена само от представители на прокуратурата, МВР и правосъдното министерство.

Миналата седмица Рашидов се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов, след което бе обявено, че двамата са обсъдили „задълбочаването на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, с фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти и с „фалшивите новини“.

В прессъобщението на правосъдното министерство се споменаваше и това, че „за обсъждането на бъдещите законови промени ще бъде привлечен широк експертен състав, включващ представители на МВР, прокуратурата и Министерство на правосъдието“.

Не стана ясно обаче дали това означава, че управляващите готвят криминализирането на т.нар. „фалшиви новини“. Тема, по която Европа все още няма единно мнение - заради опасенията, че подобна регулация би могла да уязви свободата на словото, създавайки предпоставки за автоцензура и държавен натиск върху медиите.

„Това ще го разберете едва когато по това се произнесат всички експерти, юристи, работни групи. Засега апелираме да създадем експертни, професионални, работни групи и да се мисли.

Разбира се акцентът не са „фалшивите новини“... „Фалшивите новини“ са акцент на Европа, тъй като съм разговарял с комисии по култура и медии в Бундестага, в Италия, Франция и много други страни...

И общо взето Европа е готова да седнат, да видят каква форма да има за борба с „фалшивите новини“. Но това е едно бъдеще, по-скоро ние искаме да инициираме една среща на тая тема – да направим на шефовете на комисии по медии и култура на Европа.

България да бъде инициатор – да направим един широк форум и да почнем да обсъждаме това нещо“, заяви Рашидов пред Свободна Европа, запитан директно дали се готви криминализация на „фалшивите новини“ в България.

Той обаче не уточни как точно си представя този общоевропейски форум, нито дали идеята му е съгласувана с ЕК, която предприе редица стъпки в противодействието на онлайн дезинформацията от април 2018 г. досега.

Най-съществената от които бе приемането на саморегулаторния Кодекс за добри практики с участието на Google, Facebook и Twitter.

Макар резултатите в тази посока вече да са видими – най-големите интернет платформи докладват милиарди деактивирани фалшиви акаунти и милиони отстранени канали в YouТube – Брюксел все още е далеч от приемането на общо законодателство по тази тема.

Основната причина са притесненията на правозащитници и юристи, че подобна регулация може да доведе до злоупотреби. Такива дискусии вече се водят в Германия, Франция и Русия, например, където бяха приети закони срещу „фалшивите новини“. Вежди Рашидов обаче няма притеснения.

„Всичко зависи от медиите. Медиите са частна собственост и те изпълняват своята политика на своите собственици. Така че в това отношение аз лично не се опасявам от нищо.

Зависи какви интереси имат определените медии и техните собственици. […] То, по тоя начин трябва да се опасяваме да ходим по улицата – да не ни падне някоя тухла на главата да ни убие, нали?! Това не е сериозно, което говорим.

Сериозно е всички заедно да седнем наистина, и то в името наистина на истинската свобода на словото, на занаята журналистика...

Трябва всички заедно да помислим каква форма можем да търсим наистина за борба срещу фалшивите новини. Ние всички сме потърпевши, не само обикновените хора.

Истинските медии също страдат от това нещо. Всички заедно, няма нищо тайно! Това не е нещо, което трябва да се прави апокрифно или боздуган, или наказание за едни или други.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

На път за Шенген в Темата на NOVA

Чували ли сте за село Шенген? Място с 1500 жители – в...

Няма коментари към тази новина !