Шоколадът ни е без какао, 30% скочи цената на зрънцата за 6 месеца, а той си е все толкова
12.08.2019 16:43 | Видян 1292 пъти
От най-хубавия сорт какао Криоло почти не се прави шоколад - качествените зърна държат само 5% от пазара. От микса Тринитарио с неговия 15% дял също нямаме. 80% от какаото, което се продава, е от некачествения вид Форастеро. Дори то обаче е скочило на борсата като цена с над 30% за около половин година. А шоколадът ни е с все същите цени, че даже поради слаботото потребление дори най-добрите марки непрестанно правят промоции в големите вериги и дори в малките независими магазинчета. Как се получава фокусът? Ами не се използва какао за шоколада, който ядем. Вместо това, го блъскат с какаов прах. Той на практика е отпадъкът, който остава около машините по пода, докато се обработва качественото зърно. Същото е положението с чая в пакетчета, особено онзи с есенции и най-вече т.нар. "плодов".
Иначе, ако шоколадът е направен от какао, той не само не е вреден, а направо може да бъде лекарство за превенция срещу инсулт, инфаркт, главоболие, депресии и други психически травми и заболявания. Особено, ако е истински черен и направен както трябва.
автор: СЛАВА
Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...
The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...
Мария Силвестър намира изход от всяка ситуация, колкото...
Голямата любов на Слави Трифонов – красивата Магдалена...
Приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор...
Сръбската легенда Драгана Миркович призна, че се бори с...