"Страх" остава от 20 часа

01.04.2009 16:15 | Видян 3355 пъти | Гласували 1

Излъчването на останалите десет епизода от риалити телевизионната игра "Страх" по "Нова телевизия" ще бъдe с допълнителна сигнализация "Препоръчителен родителски контрол" и с повтаряне на гласовите предупреждения между отделните части на предаването. Това съобщиха от Съвета за електронни медии (СЕМ) след среща с ръководството на телевизията и продуцента на "Страх" Магърдич Халваджиян. Срещата беше проведена по повод инцидента с 13-годишния Мартин Маринов от Козлодуй, който почина на 23 март при игра, имитираща телевизионното предаване. Председателят на СЕМ доц. Маргарита Пешева и членовете на съвета доц. Райна Николова, Мария Стефанова и Георги Стоименов са защитили позицията, че медийните практики в редица европейски страни и в САЩ за позиционирането на тази риалити игра са разнообразни, като тя най-често се излъчва в широкия праймтайм между 19.00 и 23.00 ч.

Излъчването на играта "Страх" у нас е особено популярно сред малолетните и непълнолетните.  Във възрастовата група от 4 до 14 г. тя постига много висок рейтинг - от 6 до 10.7%., се посочва в съобщението. Председателят на СЕМ доц. Маргарита Пешева обърна внимание на съществуващата европейска и българска регулаторна рамка в защита на малолетните и непълнолетните. Препоръката на Европейския парламент и на Съвета на министрите на Европа от 2006 г. за защита на непълнолетните и на човешкото достойнство в аудиовизуалните и информационни услуги, редица други документи на ЕС, както и различни актове на България, отнасящи се до закрилата на децата.
 
Същевременно, медийната реакция спрямо играта "Страх" не се придружава от реакция на гражданското общество и на неправителствения сектор към СЕМ, се отбелязва в съобщението. В него се допълва, че досега в съвета не са постъпвали писма от неправителствени организации, нито имейли от граждани или независими експерти. Първото подобно писмо е получено днес в СЕМ от асоциация "Родители".

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

УЕФА Шампионска лига се завръща с нов...

„Ново начало“ – по този начин може да бъде определен...

Метрото ни е №2 в Европа: Bounce

Метрото в българската столица е най-второ място в...

Няма коментари към тази новина !