Министър Кралев: Всеки четвърти български спортист в Минск се върна с медал

03.07.2019 14:41 | Видян 1792 пъти

Министър Кралев: Всеки четвърти български спортист в Минск се върна с медал

Представянето на България на Европейските игри в Минск е в резултат на сериозна работа, а не на късмет. Изпратихме 85 атлети, които се състезаваха в 15 вида спорт. Имаме 18 медала, спечелени от 22 спортисти – това означава, че всеки четвърти от състезателите ни се е върнал с медал.  

Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той изтъкна, че това е наистина голям успех предвид резултатите на първите игри преди четири години, когато страната ни е участвала със 127 атлети и са спечелени 10 медала.

„Новите спортове, които ни донесоха медали тази година, са боксът, художествената гимнастика, джудото и каратето. Това са четири олимпийски спорта, които се върнаха с общо 10 медала“, каза Кралев. Спортният министър коментира, че специално за женския бокс и борба преди няколко години са отделени допълнително средства, с които да се стимулират клубовете, развиващи  тези спортове.

По думите му, за разлика от преди четири-пет години, женската борба вече печели по няколко медала на всяко  първенство и то с различни състезателки. „Вече имаме школа на световно ниво. Миналата година имахме три европейски шампионки в женския бокс. Няколко от състезателките ни влязоха в световния елит“, подчерта Красен Кралев.

Според министър Кралев джудистът Ивайло Иванов е един от най-талантливите ни спортисти и е изключително силен в категорията, в която се състезава. По думите на спортния министър Иванов се представя впечатляващо в последната половин година и това се дължи и на добрата му работа с новото ръководство на Българската федерация по джудо.

България е една от страните, които дава много високи премии за медал от олимпийски игри, обясни Красен Кралев. Относно премирането на медалистите от игрите в Минск спортният министър коментира, че боксьорът Даниел Асенов и джудистът Ивайло Иванов ще получат премии като за европейско първенство, защото спортовете, в които се състезават, имат такъв статут. За сребърен медал те ще получат по 10 000 лева.  

„Има много държави, които не дават премии за медали от европейско първенство. Ние даваме. За световно първенство сумите са по-високи, а за олимпийските игри са изключително високи – там златен медал е оценен на 250 000 лева. Според мен премирането е добро. За Европейските игри първото място се премира с 6000 лв“, посочи още той.

Министърът на младежта и спорта коментира и казуса със спортните имоти в Борисовата градина като подчерта, че няма да има разширяване на обектите извън сегашната им територия. Кралев бе категоричен, че със Столична община и кмета Фандъкова имат пълно разбирателство по тази тема.

Той обясни, че Министерство на младежта и спорта (ММС) е подало възражение срещу проекта на Подробен устройствен план  (ПУП), защото е допусната сериозна грешка от страна на архитектите. Спортните имоти в парка, които са собственост на държавата, са включени в няколко урегулирани поземлени имоти, в съсобственост с частни имоти.

ММС предлага всеки спортен обект в Борисовата градина да е независим от останалите обекти. В проекта е допусната грешка и относно предвидения тип реконструкция – невъзможно е с лека реконструкция стадион Българска армия да стане модерно европейско съоръжение, както е предвидено. Намерението на ММС и ръководството на ЦСКА включва изграждането на нови трибуни и нови козирки, в рамките на сега съществуващата част, коментира още Красен Кралев.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Българското село - вече в неделя от...

От 31 март „Българското село“ ще се излъчва всяка неделя...

ЗаПлетени истории: Завръщането на...

Плетените дрехи са хит в световните трендове, хем за...

Няма коментари към тази новина !