Как да боядисате яйцата с естествени багрила?

13.04.2019 09:46 | Видян 2095 пъти

Как да боядисате яйцата с естествени багрила?

Всяка година по това време се говори за синтетичните оцветители в боите за яйцата и вредите от тях. Много производители уверяват, че техните продукти са безвредни, но истината е, че голяма част от токсичните съставки не попадат в описанието на етикета. Единственият начин да ядете яйца, в които не няма химия, е да имате домашни кокошки, които снасят и ги боядисате с естествени багрила.

В миналото хората са използвали различни растения, за да направят цветни яйца за Великден. Най-често нашите баби ползват люспи от лук, като боядисването става много лесно.

Разбира се, люспите от лук придават по-странен цвят, но има други домашни средства, с които ще имате по-пъстри яйца за празника.

Какво ви е необходимо:

Индийска куркума, люспи от няколко глави лук, лилаво зеле, коприва, спанак, корен пот борш.

Как да варите:

Самото варене на яйцата е много важно, за да може те да не се напукат. Най-добре е на дъното на съда да сложите някаква кърпа или плат, както и да сложите 2-3 лъжици оцет, който предпазва от спукване.

С натуралните оцветители трябва да се процедира по друг начин - яйцата врят заедно с багрилата, а не се оцветяват непосредствено след оцветяване.

Как се постигат различните цветове:

Червено - цветът, който се използва най-често при боядисването. В съд изсипвате литър вода, слагате яйцата и няколко парчета от корени на борш. Трябват ви максимум 15 минути, за да се получи наситен червен цвят. Ако оставите яйцата за по-дълго, те ще станат по-тъмни. Ако намалите времето, може да получите розово оцветяване.

Оранжево - за него ви трябват люспите на 4-5 глави кромид лук. Може да увиете всяко яйце поотделно, да сложите различни зелени растения, които да притиснете като обгърнете яйцата с чорапогащник. След като яйцата се сварят с люспите, трябва да останат поне още 15-20 минути във водата, за да може да съберат достатъчно цвят. Получават се кафяво и оранжево.

Жълто - за цвета на слънцето се използва индийската куркума. В нея има веществото куркумин, който прави самото обагряне. Сипвате няколко лъжици от подправката в съда с яйцата и ги оставят да поврят така.

Синьо/лилаво - този цвят се получава по-трудно. Само трябва да си намерите цветно зеле. Вземете няколко листа, нарежете ги на ситно и ги изсипете при врящите яйца. Получава се наситено синьо или синьо-виолетово. За да постигнете по-добър ефект, е добре да оставите яйцата във водата поне 1 час след сваряване. За лилавото може да ползвате сок от боровинки, арония или червено вино.

Зелено - през пролетта е пълно със зеленолистни растения, които може да използвате. Наберете си коприва, спирулина, спанак, лапад... Само няколко листенца от копривата са ви достатъчни, за да боядисате яйцата си в зелено. Те не бива да стоят дълго, защото бързо могат да станат зелено-кафеникави. Водата от спанак също се използва често.

Източник: tialoto
Снимка: Pixabay

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Няма коментари към тази новина !