Корупционна схема за прием в университет разлюля Холивуд

15.03.2019 10:02 | Видян 1388 пъти

Корупционна схема за прием в университет разлюля Холивуд

Корупционна схема за милиони разбуни духовете в Холивуд. Около 50 души са обвинени за даване на подкуп към различни престижни университети като Калифорнийския, Станфорд, Джорджтаун и Йейл. Сред тях са звездата от „Отчаяни съпруги“ Фелисити Хъфман и колежката й от сериала „Пълна къща“ Лори Луглин.

Родителите броят „символични“ суми от по 10-15 000 долара до 6, 5 милиона долара, за да може наследниците им да се обучават в луксозни кампуси.

„Този случай се отнася до нарастването на корупцията в елитните колежи, където богатството е съчетано с измама. Не може да има отделен прием за богаташите и ще добавя, че няма да има отделна правосъдна система за тях също. Родителите са като извадени от каталог на заможните и привилегированите“, заяви на пресконференция прокурорът Андрю Уелинг, който представлява окръг Масачузетс.

Според Уелинг, начело на измамната схема е Уилям Сингър, който държи фирмите за консултиране на кандидат-студенти Key Worldwide Foundation и Edge College & Career Network. Предполага се, че Сингър е получил подкупи на обща стойност от 25 милиона долара в периода 2011-2018 г., за „да гарантира на родителите, че децата им ще влязат в елитни учебни заведения“.

Сингър е пледирал виновен във федералния съд в Бостън по обвиненията за рекет, пране на пари и измама. В съдебните документи се споменава и името на негов подчинен – счетоводителят на фирмата Edge College & Career Network Стивън Масера. Още няколко работници са причислени като съучастници на Сингър.

Посочва се още, че Уилям Сингър е инструктирал родителите кога точно да кандидатстват децата им или е изисквал медицински документи за специална образователна потребност на учениците, като дислексия, например. Бъдещите студенти е трябвало да посещават само два конкретни центъра за полагане на тестове – единият в Хюстън, а втория в Западен Холивуд. Там Сингър е имал съмишленици – Ники Уилямс и Игор Дворски, които са работили в администрацията. Мъж на име Марк Ридъл пък се явявал на изпитни тестове като ACT и SAT от името на децата. Според документите, Сингър е плащал на Ридъл по 10 хиляди долара на тест.

От общо 50 обвинени 33 са заможни родители. Останалите са спортни треньори в университетите и служители в администрацията. Те са правили фалшиви дипломи и снимки с Фотошоп, които да доказват несъществуващи спортни постижения на богаташките наследници.

Преди ден актрисата Фелисити Хъфман, придобила световна популярност в престилката на напористата Линет Скаво от сериала „Отчаяни съпруги“ бе освободена от затвора. Съдът в Лос Анджелис я пусна под гаранция от 250 хиляди долара до началото на съдебното дело. Тя ще се изправи пред Темида заради даване на подкуп на Сингър за приемането на дъщеря й в престижен университет. На звездата й е наредено да не напуска страната по време на разглеждането на съдебното дело. 56-годишната Хъфман и съпругът й платили подкуп в размер на 15 хиляди долара, които в данъчните декларации били вписани като дарение за благотворителност.

Актрисата Лори Луглин пък трябваше да плати гаранция от 1 милион долара за свободата си. Освен това, съдът в Лос Анджелис постанови тя също да предаде паспорта си и да не напуска страната до края на съдебното дело. Тя е платила половин милион долара, за да може двете й дъщери да влязат в Южнокалифорнийския университет. Те са записани като състезателки по гребане, въпреки че никога не са тренирали този спорт. Актрисата е заловена след подслушване на телефонните й разговори, когато е споменала за корупционната схема.




автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !