Гласувайте за романа Тютюн

19.03.2009 16:09 | Видян 5770 пъти | Гласували 91

Гласувайте за романа Тютюн

Завършва кампанията Голямото четене на БНТ. Една добра британска идея, която намери сравнително адекватна българска реализация. През последните две години у нас се забелязва ренесанс на четенето. Нещата никога няма да бъдат като през 80-те години, когато хората бяха гладни за още и още книги. Но възраждането на интереса към литературата определено е положителна новина за всички нас.

Отминаваме всякакви високомерни коментари на разни другари от селца и паланки, които се изживяват като по-големи европейци от европейците и като по-големи американци от американците. Защото те твърдят, че попадането на български книги в челото на подреждането – великолепната дузина финалисти, било признак за инфантилност и зубрачество на публиката.
Голямото четене даде окуражаващия шанс да се зарадваме, че невероятни български романи като Тютюн наистина са любими на хората. Това е една вечна книга за България, чиито герои сякаш са от нашето време.
Борис Морев, чийто единствен Бог са парите и който пропилява живота си заради единствената своя любов – властта, може да бъде видян в парламента, в модните заведения и скъпите ресторанти, на сбирките на олигарсите и индустриалците, в бутиците и в хай курортите по света и у нас. Има го и кротко дремещ (и чакащ да бъде призован) в скътаните кътчета на душите на поне половината мъже у нас.
Ирина пък е всяка жена и няма нужда да се обяснява защо – то си е така.

СЛАВА ви призовава да гласувате за Тютюн!
Защото е добър отговор на българската комплексарщина и ни представя каквито сме наистина – с ангелското и дяволското в нас, без да се стига до крайности като при Бай Ганьо.
А и заради факта, че Тютюн е един модерен европейски роман, който е предсказал какви ще са хората на 21 век десетилетия преди да станем такива, каквито сме. 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мъж разказа какво е преживяването на...

Запален пътешественик хвърли светлина върху това какво...

Транс жената Джесика Алвес се...

Джесика Алвес е на лов за любов и разкри, че е...

Няма коментари към тази новина !