Димитър Маринов: Получих ролята си в Зелената книга от втория път

11.03.2019 11:22 | Видян 2570 пъти

Димитър Маринов: Получих ролята си в Зелената книга от втория път

Българският актьор Димитър Маринов разказа интересни истории за снимчания процес и екипа на "Зелената книга" - филм, който му донесе най-голямата награда в света на киното. След представянето на лентата в София, Маринов сподели случки от "кухнята" със зрителите в залата в кино "Люмиер Лидл".

Една от тях е за това как българинът и изпълнителя на главната роля - Виго Мортенсен, променят една от ключовите реплики, докато си приказват на по цигара. В крайна сметка тяхната идея се приема от сценаристите и бива казана от главния герой Тони Лип.
Именно Мортенсен е човекът, който казва на българския си колега: "Страната ти ще се гордее с теб", когато екипът на филма се качва на сцената в "Долби тиътър", за да получи "Оскарите" си.

Маринов разказа и как един от сценаристите на "Зелената книга" - Брайън Къри,  се разминава на косъм от смъртта при атентатите на 11 септември. Заради гневен служител на летището Къри изпуска един от самолетите, които по-късно се врязват в кулите близнаци.

Българският актьор сподели още, че е получил ролята на челиста Олег от втория път. Една от причините екипът на филма да се спре на него е голямата му прилика с музиканта Юрий Тахт, чийто прототип е героят на Маринов.

Преди началото на прожекцията в София актьорът се похвали и с нова длъжност, която приел тази сутрин - на главен преподавател в елитна актьорска школа в Лос Анджелис.

"Написал съм 12 реплики на българси и нито един студент няма да мине изпит, без да ги е научил", пошегува се Маринов.
„Тук съм за да ви дам този момент, в който вие да се гордеете не с мен, а с това през което съм минал. Ако не бях минал през всичко в България, нямаше да съм това, което съм. Вярвайте - не съм взел и един час урок по актьорско майсторство в САЩ. Не исках да убият българското в мен”, каза Маринов преди началото на прожекцията на „Зелената книга”.

Филмът е създаден по действителен случай. Дон Шърли е ямайско-американски класически и джаз пианист и композитор. Още на 9-годишна възраст той получава покана да учи в Ленинградската консерватория. През 1945 г. свири с Бостънската филхармония, а на следваща година - и с Лондонската.

Той има докторска степен по музика, психология и църковно изкуство. Говори свободно осем езика и е бил талантлив художник. През 1962 г. Шърли изнася серия концерти в южните щати, а негов шофьор е Тони Лип (Виго Мортенсен). Двамата преминават през редица премеждия, породени от отношението към Дон заради цвета на кожата му.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Няма коментари към тази новина !